Život
22.06.2023. 15:15

Da li biste probali

U SAD odobrena prodaja piletine iz laboratorije

1
Izvor: Beta / AP / Jeff Chiu

Sjedinjene Države postaju druga zemlja sveta, posle Singapura, koja je otvorila put da veštačko meso stigne do tanjira, tako što su prvi put odobrile dvema kompanijama prodaju "pilećeg mesa" nastalog u laboratoriji.

Američko ministarstvo poljoprivrede pregledalo je i odobrilo infrastrukturne bezbednosne sisteme kompanija "Upside Foods" i "Good Meat", rekao je portparol za AFP.

Federalna služba za sanitarnu inspekciju hrane (FSIS) je stoga "izdala tri obaveštenja o usklađenosti ustanovama koje prave proizvode dobijene od životinjskih ćelija", rekao je on u saopštenju, a treće je pripalo kompaniji "Joinn Biologics" koja sarađuje s firmom "Good Meat".

"Upside Foods" i "Good Meat" su već u novembru dobile odobrenje Agencije za bezbednost hrane Sjedinjenih Država (FDA), dok je Ministarstvo poljoprivrede prošle nedelje proverilo i odobrilo regularnost obeležavanja tih proizvoda.

"Ta dozvola će suštinski promeniti način na koji meso dolazi na naše stolove", rekla je Uma Valeti, izvršna direktorka i osnivačica kompanije "Upside Foods", i u saopštenju pozdravila taj "džinovski korak ka održivijoj budućnosti".

Džoš Tetrik, suosnivač i izvršni direktor kompanije "Eat Just" koja je majka-firma "Good Meat"-a, bio je oduševljen što je meso uzgojeno u laboratoriji sada "dozvoljeno za prodaju".

Njegova kompanija je prva 2020. dobila u Singapuru odobrenje za iznošenje veštačkog mesa na tržište.

1
Izvor: Beta / AP / Jeff Chiu

U maju je firma "Eat Just" potpisala ugovor s proizvođačem opreme za razvoj ogromnih rezervoara u kojima se nada da će u velikim količinama proizvoditi "piletinu" i "govedinu".

Proizvodi dve kompanije biće brzo dostupni u nekoliko restorana, uveravaju oni.

Francuski kuvar Dominik Kren je posle objave dozvole već naručio "meso" "Upside Foods"-a za svoj restoran u San Francisku.

Popularni kuvar Hose Andres će takođe nabaviti prvu američku seriju iz kompanije "Good Meat", koja će biti poslužena u jednom od njegovih restorana u Vašingtonu.

Mnoga novoosnovana preduzeća imaju za cilj da proizvode i prodaju takozvano "laboratorijsko" ili "veštačko meso" da bi omogućila ljudima da jedu proteine životinjskog porekla s manjim uticajem na životnu sredinu od intenzivne poljoprivrede i bez patnje životinja.

Ovi proizvodi se razlikuju od zamena na biljnoj bazi, kao što su "odresci" na bazi soje i drugim sastojcima koji oponašaju teksturu i ukus mesa bez sadržaja proteina životinjskog porekla.

Ali "laboratorijsko meso" je još veoma komplikovano i veoma skupo za proizvodnju. Druge kompanije su se stoga okrenule prodaji takvog "mesa" kao hrane za kućne ljubimce, ali je njih teže zadovoljiti od njihovih vlasnika.

"Pet Foods", start-up u Koloradu, stvara životinjske proteine iz procesa mikrobne fermentacije bez ubijanja krava ili pilića.

Proizvodnja veštačkog pilećeg mesa sastoji se od kultivisanja ćelija ekstrahovanih iz životinjskih ili oplođenih kokošjih jaja u bioreaktorima i hranjenja hranljivim materijama sličnim onima koje unose prave životinje: proteini, masti, šećer, minerali i vitamini.

Zahvaljujući ovim hranljivim materijama, ćelije rastu kao što bi rasle u telu životinje i postale mišićno tkivo i masnoća. Dobijeni proizvod se zatim "bere" iz buradi i oblikuje u unapred definisane oblike, kao što je pileće belo meso.

Međutim, i dalje postoje pitanja o stvarnom uticaju ove alternative na životnu sredinu, posebno o njenoj potrošnji energije i zdravstvenoj bezbednosti.

Nedavna studija Univerziteta Kalifornije u Dejvisu, koju još nisu pregledali drugi naučnici, pokazala je da sve faze laboratorijske proizvodnje mesa zahtevaju mnogo energije i emituju veliku količinu gasova staklene bašte.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Super hrana - 5 proizvoda koji se prodaju i kod nas
začini

Treba znati

14.06.2023. 08:05

Super hrana - 5 proizvoda koji se prodaju i kod nas

Sve više ljudi teži da unapredi svoje zdravlje putem ishrane. Jedan od načina je i konzumiranje "super hrane".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve