Život
19.06.2021. 16:05
Tanjug

Zašto su žene dugovečnije

U Srbiji pet puta više udovica nego udovaca

usamljenost, udovica
Izvor: Shutterstock

U Srbiji ima 560.000 udovica i 150.000 udovaca i ta ogromna razilka, između ostalog, govori da muškarci ne vode dovoljno računa o svom zdravju, a neki od njih u ruralnim delovima umiru i zbog toga što se ne obrate na vreme lekaru, izjavila je poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Jaković.

Satatistika svedoči o tome da nijedna evropska zemlja, osim Rusije, nema tako visok procenat osoba koje su ostale bez bračnog druga.

"Jedan od razloga za takvu ogromnu razliku je i očekivani životni vek žena, duži za pet godina. Žene u proseku žive 78,3 godine a muškarci 73.1", rekla je Janković za Tanjug i dodala da te činjenice signaliziraju da je važno da se radi na osnaživanju muškaraca.

Podatak, kako kaže, ukazuje i na to da muškarci ne vode dovoljno računa o zdravlju, zanemaruju ga, ponekad umiru od sitinca.

"Kako je jedan čovek u istaživanju o položaju starih rekao - u selu čovek umre zbog sitnice, sramota ga je da ide kod lekara. Problem počne od tačkice, a završi se teškom gangrenom i ode", rekla je Janković i dodala da nije redak slučaj da ljudi iz ruralnih krajeva nemaju ni koga da pozovu kada im je zdravlje narušeno.

Poverenica je navela i još jednu stvar - da su samo u 2019. godini u saboraćaju poginula 404 muškaraca. Dodala je da je u tom periodu iako je puno urađeno na bezbednosi saobraćaja stradalo i 130 žena.

Kako kaže, iz ovoga vidimo da postoji rodna komponenta, što ukazuje i na rezultat patrijarhalnih obrazaca ponašanja - "nisi muškarac ako brzo ne voziš"

Prema istraživanjima, statistici doprinosi i činjenica da udovice ređe od udovaca ulaze u novu bračnu zajednicu.

Procenjuje se da na celom svetu postoji oko 300 miliona udovica, a gotovo deset odsto ih živi u izuzetnom siromaštvu. U mnogim zemljama biti udovica je sramota, a zlostavlajne koje doživljavaju UN smatraju među najozbiljnijim kršenjima ljudskih prava.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Žene od kojih ima šta da se nauči
Samit žena lidera

Samit žena lidera

17.06.2021. 13:56

Žene od kojih ima šta da se nauči

Drugi Samit žena lidera biće održan 24. juna na Belom dvoru uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Tema ovogodišnjeg samita je "Women Leading Change“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve