Život
29.08.2021. 20:05
R.E.

SpaceX

U svemir su lansirani avokado, sladoled, mravi... Zašto?

svemir, raketa
Izvor: Shutterstock

"Spejs Iks” (SpaceX) isporuka u kojoj su između ostalog mravi, avokado, sladoled i robotska ruka veličine čoveka, lansirana je prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Isporuka koja treba da stigne u ponedeljak je 23. po redu koju američka komercijalna svemirska kompanija “Spejs Iks” vlasnika Ilona Maska obavlja za NASA za nešto manje od jedne decenije, prenosi AP.

Raketa Falkon (Soko) je lansirana iz NASA Kenedi svemirskog centra na Floridi kako bi podigla kapsulu Dragon (Zmaj) koja nosi više od 2.170 kilograma zaliha i eksperimenata, kao i svežu hranu, uključujući avokado, limun, pa čak i sladoled za sedam astronauta svemirske stanice.

Izviđači su poslali mrave, račiće i biljke potrebne za eksperimente, dok naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu šalju seme male cvetnice koja se koristi u genetskim istraživanjima, a tu u i uzorci betona, solarnih ćelija i drugih materijala koji će takođe biti podvrgnuti bestežinskom stanju.

Letelica nosi i eksperimentalnu robotsku ruku jedne japanske kompanije koja će pokušati da spaja predmete u orbiti i obavlja druge svakodnevne poslove koje obično obavljaju astronauti, a prvi testovi će se obaviti unutar svemirske stanice.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve