Život
14.06.2024. 23:18
Promo

Zasvetlelo

U Valjevu novo osvetljenje - ušteda od 1,8 miliona evra za 15 godina (FOTO)

1
Izvor: Promo/Dragan Đorđević

Stanovnici Grada Valjeva dobili su novo osvetljenje koje je realizovano ugovorom o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja, čime je unapređen kvalitet javnog osvetljenja i koji će dovesti do značajne uštede električne energije.

Projekat je realizovan u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije kao jedna od značajnijih mera za efikasnije korišćenje energije, primenom Predloga preporuka za smanjenje potrošnje električne energije i toplotne energije Ministarstva rudarstva i energetike, upotrebom LED osvetljenja koje smanjuje potrošnju, ali i podiže kvalitet pruženih usluga  građanima.

Ukupni godišnji izdaci Grada Valjeva za funkcionisanje javnog osvetljenja pre implementacije iznosili su više od 1,1 milion evra, uključujući troškove električne energije i održavanja. Kroz projekat javno-privatnog partnerstva Grad Valjevo će ostvariti godišnju uštedu od skoro 120.000 evra godišnje, što za period trajanja projekta od 15 godina iznosi ukupno oko 1,8 miliona evra. Ovo predstavlja značajnu finansijsku korist za grad.

Implementacijom JPP projekta javnog osvetljenja godišnja potrošnja električne energije smanjiće se za više od 4,5 miliona kWh, što za 15 godina iznosi blizu 70 miliona kWh. Dodatno, smanjenje emisije CO2 procenjuje se na oko 5,1 hiljadu tona godišnje, ili oko 76 hiljada tona za 15 godina.

1
Izvor: Promo/Dragan Đorđević

Ugrađeno je više od 11 hiljada svetiljki i reflektora, kao i 225 sistema za uključivanje i isključivanje osvetljenja. Osim finansijskih i ekoloških benefita, prosečna osvetljenost u Valjevu je sada 202% bolja.

Projekat je realizovan u saradnji sa grupom ponuđača koju čine Smart Energy Investment Beograd i PLC Interenergo doo Beograd. Privatni partneri su u potpunosti finansirali projekat, čime su Grad Valjevo oslobodili dodatnih finansijskih obaveza.

Zbog svojih karakteristika, projekat javnog osvetljenja u Gradu Valjevu predstavljen i na nedavno održanom Svetskom forumu o javno-privatnom partnerstvu u Istanbulu, u organizaciji UNECE, kao primer dobre prakse i usklađenosti sa ciljevima održivog razvoja projekata javno-privatnog partnerstva.

1
Izvor: Promo/Dragan Đorđević
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve