Život
09.05.2023. 15:36
Beta

Direktan let

Ukoliko volite Maldive, ova vest će vas obradovati

Maldivi
Izvor: Shutterstock

Potpisivanjem Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između vlada Srbije i Maldiva, u Beogradu je najavljeno uspostavljanje direktnih avionskih linija između dve države.

"Danas smo potpisali nekoliko važnih sporazuma koji će dalje ojačati veze između naroda naših zemalja. Prvo Sporazum o vazdušnom saobraćaju koji će omogućiti otvaranje direktnih linija između Maldiva i Beograda, uz direktne letove nadam se da će više Srba dolaziti da uživa na našim peščanim plažama i našem gostoprimstvu", rekao je šef diplomatije Maldiva Abdul Šahid novinarima u Beogradu.
 

On i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić su danas nakon sastanka potpisali Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i Memorandum o razumevanju dva ministarstva.

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između vlade Srbije i Maldiva potpisao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, Sporazum o trgovini, investicijama i ekonomskoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Maldiva ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, a Memorandum o razumevanju u oblasti sporta između Ministarstva sporta Srbije i Ministarstva omladine, sporta i osnaživanja zajednice Maldiva potpisao je ministar sporta Zoran Gajić.

Šahid je rekao da je maldivski pasoš u tom delu sveta najsnažniji jer se njime može putovati u 93 zemlje.

"Naši odnosi i saradnja nikad nisu bili snažniji i više usklađeni nego što su danas, zadovoljan sam napretkom. Pored sporazuma koje smo potpisali danas razgovarali smo i o jačanju naših odnosa na multulateralnom nivou", kazao je ministar.

Dodao je da Maldivi poštuju međunarodno pravo te i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

"Bliske zemlje naših zemalja nastavljaju da rastu i prevazilaze okeane i planine koje nas razdvajaju. Od okeana koji okružuje Maldive do vrha Kopaonika, mi ćemo sve to preći kako bismo postali bliski partneri", dodao je.
 

Dačić je naveo da se bilateralni odnosi razvijaju i da su Srbija i Maldivi prijateljske zemlje.

"Za nas je bitno da Maldivi uvažavaju naš teritorijalni integritet i suverenitet i da će glasati za naše stavove u raznim međunarodnim telima, a Srbija uvažava interese i probleme sa kojima se Maldivi suočavaju, što su pre svega klimatske promene", rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da je trgovinska saradnja ne prevazilazi za godinu dana milion dolara "što je tragično imajući u vidu mogućnosti".

Istakao je da je Sporazum o vazdušnom saobraćaju važan jer će olakšati putovanje turistima, a srpskih turista prema njegovim rečima ima 5.000 na Maldivima.

"Naša je želja da ukinemo vize za obične pasoše, međutim imamo problem sa forumima Evropske unije koji iz razumljivih razloga i zbog sprečavanja ilegalnih migracija vrlo pažljivo gledaju sa kim potpisujemo sporazume o ukidanju viza, ali sa Maldivima koji ima oko 400.000 stanovnika bespredmetno je da se govori o tome", dodao je.

Šahid je izrazio saučešće narodu Srbije zbog masovnih ubistava koja su se dogodila u Srbiji početkom meseca.

"Bilo je važno da nastavim sa svojom posetom kako bismo pokazali da u ovim teškim trenutcima ljudi i Vlada Maldiva solidarno stoje uz narod Srbije", dodao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Moguće je: Nema više divljih taksista na aerodromu
aerodrom

Nestali "preko noći"

03.05.2023. 11:09

Moguće je: Nema više divljih taksista na aerodromu

Pojačana kontrola taksi prevoznika na aerodromu traje već nekoliko dana.Divlji taksisti su nestali preko noći dok se taksi prevoz putnika sa aerodroma značajno poboljšao. Naizgled brza i laka promena, pa se postavlja pitanje zašto to nije moglo i mnogo ranije.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve