Život
06.04.2023. 22:15
Nebojša Jevrić

Kolumna

Urbane legende: "Šta se koga tiče veštica iz priče"

veštica, magija
Izvor: Shutterstock

Ima jednu priču Mopasan o krčmaru koji se toliko pregojio da nije više mogao da se pomera. Njegova žena je ispod kvočke izvukla dva jaja i stavila mu ispod pazuha. Posle dve nedelje izlegli su se pilići.

Dača DDOR je odavno razveden, a nema ni kvočke. Nema nikog ko bi došao na ideju da mu jaja stavi ispod pazuha. Ali nije manje pregojen od krčmara iz priče.

Nekad je bio najbolji agent osiguranja u bivšoj Jugi. Toliko dobar čovek, bezazlenog osmeha da se niko nikad nije našao da njegovu ponudu odbije.

Bio je meraklija mimo svih meraklija, boem mimo svih boema.

Blagoslovena je bila krčma sa pevaljkom u koju bi on svratio.

Uništavao je gemišt na litre i svu noć nije puštao muziku od stola.

Vraćao se, naravno, taksijem kući kad bi nestalo para ili se zatvorila kafana, mada su krčmari retko zatvarali kafane kad je Dača DDOR lumpovao.

Znao je i po nekoliko puta u toku noći da ode do bankomata.

Uvek je voleo i obilatu mezu. Snaga na usta ulazi. Naručivao je ovale sa pečenjem i bio sevap efendija. Kad on pije, morali su svi da piju.

Mnoge kafanske umetnice bile su zaljubljene u njega. Branka sa štajge koja je pevala generalima iz "Bristola“ ga je obožavala i znala sve njegove pesme. Sve pesme koje je voleo.

Onda su srušili štajgu i podigli Beograd na vodi, koji nije potonuo, a Branka se preselila u džumaru u Sarajevskoj. I tu ju je Dača obilazio.

Ali došla su teška vremena.

Inflacija. Jedva se preživljavalo. Nikome nije bilo do osiguravanja. A i njegove provizije inflacija je uništila. Dača nije mogao da se odrekne svog načina života. Samo što je kupio bicikl. On je jedini čovek koji je platio kaznu zbog toga što je pijan vozio bicikl.

Preselio se na Bežaniju u neki podrum gde je imao obavezu i kučiće da šeta. Nikad nije kupio stan, ali je zato po kafanama ostavio ne jedan, nego deset stanova. Pozajmljivao je novac od države i prijatelja. Daču su uvek svi voleli i svi mu rado pozajmljivali jer dok je imao pozajmljivao je on i ostalima ne pitajući kad će i da li će vratiti.

Inflacija je prošla, a izgladneli Dača je počeo da naručuje ovale.

Radio je za više osiguravajućih firmi. I onda je došlo vreme za penziju. Dača nije imao pojma koliko je para u životu zaradio i potrošio.

Kad su mu obračunali penziju, bilo je to negde oko hiljadu i petsto evra.

Ali Dača je naučio čitavog života da radi. Radio je, naravno, od kuće preko kompjutera. Na stolovima oko kreveta uvek su bila po tri kompjutera.

E, tek je sad Dača navalio da jede. U međuvremenu se zaljubio i u najlepšu srpsku slikarku koju je upoznao preko kompjutera. Tugu za svojom četrdeset godina mlađom ljubavlju lečio je hranom.

Sad više ne može samo do fotelje. Od kreveta do fotelje ispred kompjuterskog stola. To je najveće rastojanje koje prelazi. Toliko se pregojio. Vaga za merenje je zabranjen proizvod u njegovog kući.

Omiljeni je lik dostavljača hrane. Donose mu više puta dnevno hranu iz najskupljih restorana. Zarađuje još dve penzije. Od dosade i jer ne voli da gubi klijente. Sada honorarno.

Zaludu ga grdimo da ne daje glavu za guzicu, ali to je jače od njega. Iz kuće ne izlazi, a uskoro će mu trebati i pomoćnici da ga sa kreveta za radni sto premeste.

Na sve savete prijatelja on samo nazdravlja i kaže: "Šta se koga tiče veštica iz priče.“

A onda se desio užas. Stigao je ultimatum od prelepe slikarke u koju je Dača bio zaljubljen pet godina.

"Ako do 7. maja ne budeš spreman da na svadbi moje prijateljice plešeš sa mnom, izbrisaću te sa spiska prijatelja!!!“

Dača je prestao da jede i počeo da šeta.

Sinoć je sa Bežanije stigao peške do bloka. Častio celu kafanu. Ručao je paprike u pavlaci.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Urbane legende: Juda iz Vukina
sveće

Kolumna

01.03.2023. 23:05

Urbane legende: Juda iz Vukina

"Hm... bre... Vukadine, šta, ovaj, da radimo sa tobom“, govorio je Drug, ogrnut sakoom iz čijeg džepa je virio poklopac od nalivpera. Lijevi rukav od košulje bio mu je prazan. Ruku je izgubio za vreme rata. Bio je partizanski kuvar i bacao je dinamit u Plivu. Skratio previše fitilj. Zaželeli se važni drugovi pastrmke. Da mu se oduže, primili su ga u Službu. Daleko je kuvar dogurao.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve