Život
07.11.2019. 19:32
R. E. / Index. hr

USPAVANI DIV: Otapanje leda sa Antartika dodatno će ubrzati porast nivoa mora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Otapanje leda na Antartiku ubrzava porast nivoa mora, rezultati su istraživanja koje su nedavno objavili australijski naučnici.

Tim s Australskog nacionalnog univerziteta (ANU) analizirao je istorijske i nove podatke poslednjeg međuledenog doba, razdoblja viših globalnih temperatura koje može trajati hiljadu godina, kako bi procenili koji će biti uticaiji sadašnjih klimatskih promena podstaknuti ljudskim delovanjem, piše Index. hr.

Podaci poslednjeg međuledenog razdoblja, koje se dogodilo pre 125.000 do 118.000 godina, pokazali su da je nivo mora porastao do 10 metara iznad sadašnje nivoa, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Porast od tri metra po veku

Taj porast nivoa mora odgovara porastu od oko tri metra po veku, podstaknuto gubitkom leda sa Antartika utvrdila je studija.

Povezane vesti - ALARMANTNO: Na Grenlandu se samo u jednom danu otopilo 11 milijardi tona leda

Otopljavanje na području Južnog okeana na početku međuledenog razdoblja izazvalo je nestanak antarktičkog leda.

Poslednično otapanje izazvalo je promene u globalnoj cirkulaciji okeana, rezultirajući zagrevanje severnog pola i gubitkom leda na Grenlandu, rekli su naučnici.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

Profesor s ANU-a Eelco Rohling, rekao je da je do porasta nivoa mora u poslednjem međuledenom razdoblju došlo zbog prirodnih klimatskih nestabilnosti, a da su promene bile "manje i sporije" od onog što vidimo danas.

Rohling je rekao da se na Antartik već dugo gleda kao na uspavanog diva, a studija jasno pokazuje da se radi o ključnom igraču kad se radi o porastu nivoa mora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve