USPEH NEMAČKIH NAUČNIKA: Proizveli duvan koji gotovo da nema nikotina

USPEH NEMAČKIH NAUČNIKA: Proizveli duvan koji gotovo da nema nikotina

foto: Shutterstock


Nemački tehnološki univerzitet TU iz Dortmunda objavio je da su naučnici stvorili novi tip duvana koji je gotovo u potpunosti lišen nikotina! Taj uspeh mogao bi biti ključan za dizajniranje nove vrste cigareta koje stvaraju manju zavisnost.

Naučnici su uspeli genetski modifikovati duvan “Virgina” tako što su znatno smanjili koncentraciju sastojaka koji izazivaju visoku zavisnost na svega jednu četvtino dosadašnje količine.

Svetska zdravstvena organizacija i nekoliko drugih srodnih institucija pozvali su vlade na istraživanje mogućnosti za smanjenje količine nikotina, koji je glavni uzročnik zavisnosti od cigareta. Cigareta sadrži 4.800 drugih hemijskih jedinjenja, od kojih je oko 70 najverovatnije kancerogeno.

“Umesto 16 miligrama, svaki gram duvana sada sadrži samo 0,04 miligrama nikotina. Do sada niko u svetu nije uspeo do te mere smanjiti udeo nikotina”, ističe lider istraživanja Felix Stehle.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Povezane vesti – Kako sprečiti emotivno prejedanje?

Naučnici koji su rezultate svog rada prvo objavili u časopisu Plant Biotechnology Journal, kažu da je korišćena tehologija “genetskih makaza” kako bi isekli šest gena koji su relevantni za proizvodnju nikotina.

“Biljka je uspela rekonstruisati nedostajuće gene, ali je rekonstrukcija ipak manjkava. Ipak, isti proces verojatno se može primeniti na bilo koju biljku duvana”, rekao je Stehle.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar