Život
13.11.2019. 10:15
R.E. / Mashable

VAPING NIJE NAIVAN: Naučnici otkrili uzrok bolesti koja se povezuje sa e-cigaretama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrio je uzrok smrti osoba koje su misteriozno umrle zbog pušenja električnih cigareta (vaping). Krivac je acetat vitamina E ili "tokoferil acetat" koji se u električnim cigaretama koristi kao aditiv, piše Mashable.

Istraživanje je sprovedeno na 29 pacijenata iz deset država, kojima je dijagnostifikovana bolest EVALI - bolest pluća povezana s konzumiranjem e-cigareta.

"Ovo je prvi put da smo identifikovali potencijalno zabrinjavajuću hemikaliju u biološkim uzorcima pacijenata koji imaju bolesti pluća”, rekli su u Centru.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Od 29 pacijenata, kod 82 posto je pronađen THC, a u 62 odsto uzorak nikotin. Iako je CDC sada sa sigurnošću potvrdio da je acetat vitamina E krivac koji uzrokuje bolesti pluća, ovo nije prvi put da se sumnjalo u njegovu štetnost. Još u septembru je američka Agencija za hranu i lekove pronašla upravo E acetat kod pacijenata koji su oboleli nakon što su konzumirali e-cigarete.

Dosad je u SAD-u zbog toksičnih posledica pušenja e-cigareta hospitalizovano 1.300 pacijenata, a umrlo ih je najmanje 26. Prema istraživanju CDC-a, u 2017. je sedam miliona ljudi starijih od 18 godina pušilo e-cigarete. Zabrinjavajuće je da sve veći broj srednjoškolaca puši, tako je prošle godine e-cigarete konzumiralo 3,8 miliona maloletnika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
0°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve