Život
30.06.2022. 23:15
Promo

Razvojna savetovališta

Velika donacija za decu sa smetnjama u razvoju

roditelji, otac, tata, dete
Izvor: Shutterstock

Donacija u iznosu od 2 miliona dinara koju je obezbedila kompanija Vojput, prva je velika donacija namenjena deci sa smetnjama u razvoju u okviru kampanje "Tata, mama, mi smo sa vama“.

Obeležavajući 60 godina uspešnog poslovanja, Vojput je odlučio da odvoji deo sredstava i pomogne deci sa poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima i tako im pokaže da zaista nisu sami.

UNICEF u Srbiji je pre samo dve nedelje pokrenuo kampanju "Tata, mama, mi smo sa vama" i pozvao kompanije i pojedince da doniraju sredstva i podrže uspostavljanje i opremanje 36 razvojnih savetovališta u Srbiji. Zahvaljujući ovoj vrednoj donaciji, biće uređeno razvojno savetovalište u Subotici i obezbeđen deo nedostajuće digitalne opreme, kao i biblioteka asistivnih tehnologija.

Donacija namenjena razvojnom savetovalištu iz Subotice, odakle je kompanija Vojput, primer je kako biznis može da podrži razvoj lokalne zajednice u kojoj posluje.

Prema procenama stručnjaka, u Srbiji oko 60.000 dece uzrasta do 6 godina ima potrebu za uslugama rane intervencije, a dokazano je da prepoznate na vreme, razvojne poteškoće mogu biti prevaziđene pre polaska u školu kod čak 70% dece.

"Vojput je okrenut deci i porodicama i redovno podržavamo zajednicu u kojoj uspešno poslujemo već 60 godina. Važno je da i u vremenima velikih izazova u kojima savremena porodica živi, privreda ima sluha za osetljive članove našeg društva. Prepoznali smo koliko je važno da pomognemo da deca koja pokazuju kašnjenje u razvoju, a žive u ovom regionu, na vreme dobiju podršku koja im je potrebna. Mi sa UNICEF-om sarađujemo na svim važnim inicijativama, jer je UNICEF partner koji ima snagu da ujedini kompanije i različite partnere oko zajedničkog cilja i mi ostajemo dosledni da naše partnerstvo proširimo i na druge oblasti“, izjavio je Goran Janković, direktor kompanije Vojput.

Jelena Kovačević, UNICEF i Goran Janković, direktor kompanije Vojput
Izvor: Nikola TumbasJelena Kovačević, UNICEF i Goran Janković, direktor kompanije Vojput

Porodično orijentisane rane intervencije uključuju rano prepoznavanje razvojnih rizika, poteškoća i smetnji kod deteta, procenu potreba za dodatnom podrškom i usluge podrške roditeljima da zajedno sa stručnjacima podrže optimalan razvoj i napredovanje deteta.

UNICEF u Srbiji je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i drugim partnerima, pokrenuo akciju da se razvojna savetovališta i inter-sektorski stručni timovi za rane intervencije od Vranja do Subotice opreme asistivnom tehnologijom, računarima i digitalnom opremom, didaktičkim materijalima, nameštajem prilagođenim potrebama dece i roditelja, transportnim sredstvima, te da se obezbedi obuka i osnaživanje stručnjaka različitih disciplina za primenu porodično orijentisane rane intervencije.

"Roditelji i deca sa smetnjama u razvoju nemaju vremena za čekanje i Vojput je i ovoga puta brzo reagovao, namenivši čak 2 miliona dinara za uređenje razvojnog savetovališta u Subotici i nabavku nedostajuće opreme. Vojput je naš pouzdan partner i značajan donator, koji je u prethodnih 12 meseci, usmerio dva ipo miliona dinara za različite programe UNICEF-a u Srbiji. Zahvalni smo im što su odlučili da svoj važan jubilej obeleže sa nama i snažno pošalju poruku o važnosti ulaganja u decu, jer su deca najveća vrednost našeg društva“ izjavila je Jelena Kovačević, iz UNICEF-a u Srbiji.

U centrima za porodično orjentisane rane intervencije stručnjaci će, u saradnji sa roditeljima, kreirati jedinstveni plan podrške za dete i porodicu i realizovati, što kroz redovne posete stručnjaka iz timova porodičnom domu, što kroz podršku porodici i detetu u vrtiću, kao najprirodnijim okruženjima za podsticanje razvoja i učenje. Cilj je da se dete podrži da ostvari svoje pune potencijale i da srećno i ispunjeno odrasta, da se igra i uči u okviru porodice i sa svojim vršnjacima.

UNICEF poziva građane i kompanije u Srbiji da se uključe u kampanju za podršku deci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima tako što će uplatiti donacije na žiro račun 160-666-18, svrha uplate 0222 – Tata, mama, mi smo sa vama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stegnite zube i pogledajte DOBAR FILM (Video)
Dobrivoje Ilić

Ksenija Mirković

08.05.2022. 11:50

Stegnite zube i pogledajte DOBAR FILM (Video)

U Srbiji postoji mnogo amaterskih horova, glumačkih trupa i školica glume u kojima deca mogu da iskažu svoje talente, ali su retka mesta na kojima tu mogućnost imaju i oni čije je detinjstvo malo drugačije od uobičajenog.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
32°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve