Život
07.06.2022. 20:10
Klima101

Globalno zagrevanje

Vidi se iz svemira: Alpi sve zeleniji i manje prepoznatljivi

Alpi
Izvor: Shutterstock

Uticaj globalnog zagrevanja na alpske planine vidljiv je iz svemira, pokazala je nova studija koja je koristila satelitske snimke. Najviši planinski masiv u Evropi, Alpi, poznat po snežno belim vrhovima, postaje sve zeleniji i manje prepoznatljiv. Sneg se takođe povlači, ali za sada u manjim razmerama.

Vegetativni pokrivač iznad gornje granice drveća povećao se na skoro 80 odsto ispitivane površine Alpa u periodu od 1984. do 2021. godine, saopštili su naučnici. Granica drveća predstavlja nadmorsku visinu nakon koje stabla ne mogu rasti zbog neodgovarajućih uslova životne sredine kao što su hladnoća i velike naslage snega ili nedostatak vlage. Obično se javlja na visokim planinama ili u polarnim regijama.

Proces povlačenja snega sa Alpa i njegova zamena biljnim pokrivačem naziva se "ozelenjavanje" i prouzrokovano je porastom temperature.

Ozelenjavanje se dešava na tri različita načina: biljke počinju da rastu na područjima na kojima do tada nisu, zbog povoljnijih uslova one rastu više i gušće nego ranije i vrste koje su karakteristične za niže predele pomeraju se ka višim nadmorskim visinama, prenosi Klima101

Istraživači sa Univerziteta u Bazelu su bili veoma iznenađeni da primete tako ozbiljan trend u "ozelenjavanju". Oni su proučavali oblasti na preko 1700 metara nadmorske visine, a analizom nisu bili obuhvaćeni poljoprivredni usevi, šume i lednici.

Prema saznanjima naučnika, na 77 odsto površine obuhvaćene istraživanjem je došlo do povećanja biomase, dok se na skoro 10 odsto znatno smanjio snežni pokrivač.

Povećanje biljne mase je pre svega nastalo kao posledica promene obrasca padavina i dužih vegetativnih perioda koji su rezultat porasta temperature.

"Alpske biljke su se prilagodile teškim uslovima, ali nisu dovoljno konkurentne", konstatovala je Simon Ramf, ekološkinja sa Univerziteta u Bazelu. Ona je pojasnila da zbog dolaska blažih uslova ove vrste gube prednost i bivaju potisnute od strane novih biljaka koje sele na više nadmorske visine: "Jedinstveni biodiverzitet Alpa je stoga pod velikim pritiskom."

Autori su upozorili da promena klime donosi veću količinu padavina u obliku kiše nasuprot snegu. Ovo može da ima nekoliko negativnih implikacija.

Najpre, manje snega ugrožava vodosnabdevanje s obzirom na količinu vode uskladištenu u njemu, ali i poljoprivredu i rad hidroelektrana. A na udaru se nalazi i turizam kao ključni pokretač ekonomije u regionu.

Uprkos tome što bi vegetacija na Alpima mogla da poveća kapacitete za otklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere, verovatnije je da će efektom povratne sprege rezultovati ubrzanjem klimatskih promena i topljenjem permafrosta.

"Zelenije planine reflektuju manje sunčevog zračenja i stoga dovode do daljeg zagrevanja – i dodatno do daljeg povlačenja snežnog pokrivača", objasnila je Ramf. Porast temperature izaziva topljenje glečera i odmrzavanje permafrosta, a posledično može doći do više klizišta, odrona i lavina blata.

Budućnost Alpa ipak ne može da se predvidi sa sigurnošću, ali se očekuje sve manje i manje snega. 

Planine se zagrevaju duplo brže od globalnog proseka i tamošnji ekosistemi su izuzetno ranjivi na klimatske promene. Kako bi se sprečila njihova drastična degradacija, svet treba hitno da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ovaj avion bi mogao da leti mesecima bez prestanka (VIDEO)
Avion na solarnu energiju

Budućnost?

04.06.2022. 10:22

Ovaj avion bi mogao da leti mesecima bez prestanka (VIDEO)

Prošlo je 7 godina od revolucionarnog leta oko sveta bez kapljice mlaznog goriva. Avion Solar Impulse, prekriven sa 17 hiljada solarnih panela, tokom svoje dvogodišnje misije, prešao je preko 40 hiljada kilometara.

Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve