Virus obmane opasniji od korone

Virus obmane opasniji od korone


Malo obazrivo i uplašeno, više u neverici, ponegde s dozom senzacionalizma, u svetu su objavljene informacije da su na ilegalnom tržištu osvanuli prodavci krvi koja, navodno, sadrži antitela na virus Covid-19. S obzirom na to da iskustvo kazuje kako ne postoji roba koja se može sakriti od ilegalne pijace, osude i zabrinutost zbog takvih vesti animirali su zvaničnike nekoliko država da se oglase.

Prva se ovim problemom bavila vlada Australije, čiji je Institut za kriminologiju uradio studiju o ilegalnoj prodaji proizvoda u vezi sa Covid-19. Otkrili su da postoje ponude za prodaju krvi sa antitelima, navedene kao „pasivna imunizacija“. Ustanovljeno je da u 12 tajnih prodavnica, koje se oglašavaju na takozvanom mračnom internetu, postoji 645 ponuda za proizvode u vezi s koronavirusom, uglavnom zaštitne opreme, ali i navodnih lekova, još nepostojećih vakcina, testova…

Ilegalno tržište zaštićeno je jakim kriptografskim softverom, a pristupa mu se posebnim pretraživačima. Preko njega su se svojevremeno mogli naručiti narkotici, filmovi u kojima su snimljene autentične scena mučenja i nasilja, čak i ubistvo, pa se jasno mogu naslutiti neslućene mogućnosti prevara s krvlju koja se reklamira kao lekovita protiv virusa.

Koliko su opasne internet ponude prodaje krvi, pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres214

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar