VIRUS OSTAO NA TELU: Naučnici testirali kožu zaraženog koronom nakon smrti

VIRUS OSTAO NA TELU: Naučnici testirali kožu zaraženog koronom nakon smrti

Shutterstock


Koronavirus je na ljudskoj koži aktivan devet sati, pet puta duže od gripa, utvrdili su japanski naučnici, a njihovo otkriće ponovno ukazuje na potrebu čestog pranja ruku da bi borba protiv pandemije Covid-19 bila što delotvornija.

Poređemnja radi, patogen koji uzrokuje grip na koži preživljava oko 1,8 sati, rezultati su studije objavljene u oktobru u časopisu Clinical Infectious Diseases, prenosi Index. hr.

“Devetosatno preživljavanje SARS-CoVa-2 na ljudskoj koži, soja virusa koji uzrokuje Covid-19, može povećati rizik od njegovog prenosa kontaktom poređenja radi sa IAV-om, virusom gripe tipa A, utičiući tako na ubrzanje širenja pandemije”, upozoravaju japanski naučnici.

Povezane vesti – SZO: Remdesvir i hidroksihlorokin nisu efikasni u lečenju

shutterstock

shutterstock

U svojoj su studiji testirali uzorke kože uzete tokom obdukcijskog postupka otprilike jedan dan nakon pacijentove smrti.

Redovna higijena smanjuje rizik

I koronavirus i grip inaktiviraju se u roku od 15 sekundi primenom etanola koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku.

“Duže preživljavanje SARS-CoVa-2 na koži povećava rizik od prenosa kontaktom, ali redovna higijena ruku taj rizik može da smanji “, stoji u studiji.

Studijom se podupiru i potstiču preporuke Svetske zdravstvene organizacije (WHO) o redovom i temeljnom pranju ruku da bi se prenos virusa ograničio.

Po podacima AFP-a, od izbijanja pandemije u Kini krajem prošle godine do danas je u svetu evidentiran najmanje 1.105.691 smrtni slučaj od posljedica Covida-19.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar