Život
13.01.2022. 00:05
Tanjug

Zajednički frižider

Više nemate izgovor za bacanje hrane

bačena hrana
Izvor: Shutterstock

"Ostavi šta možeš, uzmi šta ti treba"

Pod okriljem Svetske fondacije za prirodu (WWF), inicijativa mladih u borbi protiv klimatske krize postavila je prvi Zajednički frižider u Srbiji ispred Dorćol Placa u Beogradu, a čiji je cilj da se smanji bacanje hrane i pomogne onima kojima je najpotrebnija.

Kako je saopšteno iz WWF-a Adria, prvi takav frižider u Srbiji postavile su Tamara Stojković i Emilija Bojić u okviru omladinske inicijative "Zajednički frižider" koju su pokrenule kroz projekat WWF-a, a koji je posvećen osnaživanju mladih u Srbiji u pronalaženju i sprovođenju rešenja za uzroke i posledice klimatske krize.

Predstavnica WWF Adria Mina Mirić izrazila je zadovoljstvo što je u proteklih šest meseci sarađivala sa devojkama iz inicijative "Zajednički frižider" i dodala da su one izuzetno posvećene ovom problemu.

"Ono što ovu ideju čini posebnom jeste da ne samo da smanjuje otpad hrane već ima i humanitarnu komponentu koja iskazuje želju da se pomogne onima kojima hrana često nije dostupna”, rekla je Mirić.
 

Frižider je donirala organizacija "28. jun", a prostor za frižider je ustupio Dorćol Platz, pa će na ovoj lokaciji biti dostupan onima kojima je najpotrebniji, a organizatorke inicijative i tim volontera koji su okupile će se brinuti za njegovo održavanje.

Zajednički frižider 12.1.2022.
Izvor: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Ulični umetnik Andrej Kolosov je oslikao frižider, a inicijativu podržava i Banka hrane Beograd koja će da snabdeva frižider hranom.

Predstavnica Banka hrane Beograd Katarina Žigić Blagojević rekla je da će snabdevati frižider svežim voćem i povrćem zahvaljujući donacijama koje svakodnevno dobijaju od velikog prehrambenog lanca u Srbiji.

"Trudićemo se da obezbeđujemo i druge osnovne namirnice uz pomoć brojnih kompanija koje nas podržavaju. Ovakav frižider obezbeđuje lakši i direktniji pristup krajnjim korisnicima, ali omogućava i svim građanima da se lično uključe", rekla je Žigić Blagojević.
 

Pozvala je sve one koji mogu da se pridruže ovoj inicijativi, da prošetaju do frižidera ili do njihovog magacina i da doniraju višak namirnica.

Jedan od tvoraca inicijative "Zajednički frižider" Tamara Stojković izrazila je nadu da će ta inicijativa zaista pomoći onima kojima je to najpotrebnije, i podstaći druge da se pokrenu za lepšu budućnost za sve nas.

"Emilija i ja hoćemo da postavimo i Zajednički ormar, da smanjimo bacanje garderobe koje isto doprinosi klimatskoj krizi, ali i da nastavimo da se bavimo problemom bacanja hrane, da podižemo svest o ovom problemu i podstičemo pozitivne promene na sistemskom, zakonskom i individualnom nivou", rekla je Stojković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Praznična trpeza: Ne bacajte preostalu hranu, donirajte je
hrana, doniranje

Jednostavno je

02.01.2022. 15:05

Praznična trpeza: Ne bacajte preostalu hranu, donirajte je

Ako vam tokom ovih prazničnih dana preostane hrana, bez obzira na to da li se radi o slanim ili slatkim jelima, nemojte je baciti već je donirajte i tako obradujte svoje sugrađane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve