Više od 200.000 tona plastike godišnje dospe u Mediteran

Više od 200.000 tona plastike godišnje dospe u Mediteran

Shutterstock


Svake godine u Mediteran dospe oko 229.000 tona plastike, što je jednako količini od više od 500 brodskih kontejnera svaki dan, objavljeno je u najnovijoj studiji španske Međunarodne unije za konzervaciju prirode (IUCN).

Navodi se da ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme, do 2040. godine ta će se količina plastike udvostručiti.

Studija je napravljena kombinovanjem podataka iz razlicitih istraživanja i korišćenjem metodologije otiska morskog plastičnog materijala i u njoj je utvrđeno da plastika dospeva u Mediteran iz 33 zemlje.

Kada jednom dospe u more, plastika se uglavnom taloži u sedimentima u obliku mikroplastike, a u izveštaju se procenjuje da se u Sredozemnom moru nakupilo više od milion tona plastike.

Shutterstock

Shutterstock

Direktorka pomorskog i polarnog programa IUCN Mina Eps izjavila je da plastika može da nanese dugoročnu štetu kopnenim i morskim ekosistemima i biodiverzitetu.

Povezane vesti – Na morskom dnu nalazi se 14 miliona tona mikroplastike

Kako je rekla, morske životinje mogu da se zapletu ili progutaju plastični otpad i na kraju da uginu od iscrpljenosti i gladi.

“Pored toga, plastični otpad u okolinu oslobađa hemijske supstance kao što su omekšivači ili usporivači vatre, što može da bude štetno kako za ekosisteme, tako i za zdravlje ljudi, posebno u poluzatvorenom moru poput Mediterana”, rekla je ona.

 EPA-EFE/NIC BOTHMA

EPA-EFE/NIC BOTHMA

Prema izveštaju, najviše plastike u Mediteran izbacuju Egipat (oko 74.000 tona godišnje), Italija (34.000 tona) i Turska (24.000), uglavnom uglavnom zbog velikih količina lošeg upravljanja otpadom i velike primorske populacije.

Računajući količine otpada po stanovniku, najviše plastike izbace Crna Gora (8 kilograma godišnje), Albanija, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija (po tri kilograma godišnje).

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar