Život
20.01.2022. 08:05
R.E.

Rolerkosteri

Vožnja koja podiže puls već 137 godina (VIDEO)

Rolerkoster, zabava, prijatelji, luna park
Izvor: Shutterstock

Pre tačno 137 godina, 20. januara 1885. godine, La Markus Tompson pustio je u rad prvi autentični rolerkoster. Njegov inovativni pristup razonodi izgradio je put budućim izumiteljima i promenio način zabave za dolazeće generacije.

Kada je doživeo vožnju šinama "Mauch Chunk“, koje su u brdima istočne Pensilvanije nekada služile rudarima, a u tom trenutku kao turistička atrakcija, Tompson je poželeo da svoje fantastično iskustvo približi široj javnosti.

Na Koni Ajlendu je predstavio svoju atrakciju na šinama - "Switch Back Railway“, koja je ubrzo postala najpopularnija u gradu. Po današnjim standardima, ovaj rolerkoster nije ništa posebno, ali je u to vreme bio inovacija koju su svi želeli da vide.

Tompson je osmislio i  "Scenic Railway“, vožnje kojima su dodavani veliki paneli, oslikavani različitim prizorima i postavljani pored šina, želeći da posetiocima približe najrazličiitije i najdalje predele sveta.

Vožnja rolerkosterom je uvek zabavna, onima koji to vole, a pogledajte obavezno kako se proveo junak sledećeg videa:

 
 
Da rolekoster ne mora mnogo da košta, dokazao je Pol Greg, penzionisani inženjer, koji je za samo 500 dolara u svom dvorištu napravio sledeće: 
 

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve