VRATIO SE POBEDNIK: Moći ćete da mu priđete do 16 časova i vidite izbliza

VRATIO SE POBEDNIK: Moći ćete da mu priđete do 16 časova i vidite izbliza

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr


Statuu Pobednika, jednog od simbola Beograda, koja je nekoliko meseci bila na restauraciji, građani će ponovo moći da vide na starom mestu od petka. Danas do 16 sati, on će se nalaziti pored svog postamenta gde će svi posetioci Kalemegdana moći da mu priđu i da ga vide izbliza.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Postavljanje spomenika planirano je za petak i trajaće oko dva sata. Zbog toga će tokom prepodneva Kalemegdanska tvrđava biti zatvorena.

 Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je malo događaja oko koga svi delimo ista osećanja, kao što je vraćanje “Pobednika”.
“Svi mi koji se danas nalazimo ovde, imamo osećaj da se dešava nešto veliko. Taj osećaj su imali i građani Beograda 1928. godine kada je ”Pobednik” ovde postavljen”, rekao je Vesić.
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Podsetio je na istoriju tog simbola grada Beograda, navodeći da je prvobitno trebalo da bude deo velike fontane na Terazijama – širine osam metara, sa četiri lava i manjim postamentom sa skulpturom “Pobednika”.
Dodao je da je tri godine pre Prvog svetskog rata Beogradska opština naručila tu fontanu, ali se desio rat, nije bilo novca i ostao je izliven samo “Pobednik”.

Beogradska opština je kupila tu skulpturu i stavila je u jedan magacin na Senjaku gde je bila nekoliko godina, naveo je Vesić.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

“Onda se 1928. godine neko setio da je prošlo deset godina od pobede u Prvom svetskom ratu, ali nije bilo spomenika da se to obeleži i onda su se setili ”Pobednika”, koji je i dalje bio u magacinu. Prvobitno je bila ideja da ga postave na Terazije, ali su se razna udruženja pobunila jer je u pitanju skulptura nagog muškarca i nije baš pristojno da bude na Terazijama”, rekao je Vesić.

Dodao je doneta odluka da “Pobednik” bude postavljen na Kalemegdanu, što se i desilo u oktobru, 1928. godine.

“To je bila prava odluka zato što se njegova monumentalnost i veličina nikada ne dobro videli između zgrada na Terazijama”, rekao je Vesić i podsetio da je “Pobednik” postao jedan od simbola grada Beograda.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Naveo je da se već desetak godina unazad znalo da je “Pobednik” u lošem stanju.

“Prvo se postament nakrivio oko 30-ak centimetara od svoje ose, popustile su sajle koje su držale noge ”Pobednika” za postament…”, naveo je Vesić i dodao da je prošle godine doneta odluka da se taj spomenik rekonstruiše i da je za to izdvojeno 200.000 evra.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Spomenik je 10. oktobra prošle godine skinut sa postamenta i odnet u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, podsetio je zamenik gradonačelnika.

Podsetio je i da će danas svi građani Beograda, od 10 do 16 sati, moći da vide “Pobednika” i pozvao ih da tu priliku iskoriste.

“Tu priliku su imali samo građani Beograda 1928. godine, druge neće biti jer će on od sutra ponovo biti na svom postamentu”, dodao je Vesić.

Spomenik “Pobednik” čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalović.

Rekonstruisana skulptura “Pobednika” vraćena je juče na plato Gornjeg grada Beogradske tvrđave, a jutros su obavljeni završni radovi za predstavljanje tog čuvenog simbola srpske prestonice građanima.

Spomenik, koji su radnici dizalicom uspravili i ogradili zaštitnom ogradom, spremno čeka zainteresovane građane.

Ona je naglasila da je izgled Pobednika ostao isti.

“Na formi nije vršena nikakva promena, te komentari o nekoj izmeni izgleda Pobednika nisu tačni. Znate, i kad operete prljavu čašu, ona drugačije izgleda”, kazala je.

Novaković je rekla i da bi u budućnosti trebalo uspostaviti “kulturu redovnog održavanja spomenika”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar