Život
25.06.2020. 15:22
R. E. / Foto: Shutterstock

Vreme je za letovanje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Korona, sva je prilika,  neće  u skorije vreme otputovati s planete, ali život nije prestao niti su ljudi odustali. Oni i dalje planiraju posete, poslovne susrete, putovanja, izlete. Biti oprezan nije isto što i biti uplašen, a za zanimljivo i sadržajno putovanje, osim željene destinacije, potrebno je i dobro planiranje neočekivanih situacija. Sada, sigurno mnogo više nego ranijih godina.

Većina građana godišnje odmore najverovatnije planira da provede negde u Srbiji, jer  banje se više ne čine  kao mesta gde odlaze samo penzioneri, jezera sasvim dobro zvuče za plivanje i sunčanje, a zaboravljene vikendice u zelenim oazama postaju izazov, što zbog troškova, što zbog više druženja s prijateljima. Popularnija nego ikada  su i   etnosela, koja su  već mesecima omiljena tema kada se povede reč o godišnjem odmoru. Ovo leto je nesumnjivo dobra prilika da se prisetimo  svih domaćih turističkih destinacija koje su već godinama strancima interesantnije nego nama, ali i da ponovo otkrijemo neka izletišta nadomak gradova u kojima živimo.

A  gde to uživaju strani turisti u Srbiji? Na listi najzanimljivijih  destinacija uvek je na prvom mestu Uvac, specijalni rezervat i kraljevstvo beloglavog supa, a nezaobilazne stanice su i Đerdapska klisura, Lepenski vir, Đavolja varoš, plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru, misteriozni Lazarev kanjon, najduži i najdublji kanjon u istočnoj Srbiji. Uostalom, da li je važnije putovanje ili odrednica? Da li je važnije s kim putujemo ili kuda putujemo?

Globalna epidemija nesumnjivo  pokreće neka već zaboravljena romantična pitanja, ali i sasvim lokalna razmišljanja.

Kako putovati u doba korone? Da li neke evropske destinacije ostaju samo na razglednicama i da li je plavetnilo mora avantura ili bezbrižno letovanje? I ništa manje važna dilema: šta poneti osim aspirina, toplomera i sirupa? Da li sve počinje ili se završava testom na kovid 19?

Ako smo ranijih godina ponekad mislili da je bilo kakvo zdravstveno osiguranje na putovanjima samo bacanje para, ove godine ono postaje važno koliko i smeštaj. Neprijatnosti poput uboda insekta, osipa, prehlade  ili  stomačnih tegoba, koji su bili najveći neprijatelji letovanja, sada su skoro nevažni. Korona je promenila mnogo toga, pa i zdravstvene prioritete. U stvari, njih je stavila na prvo mesto. Zbog svega toga, leto u koje smo zakoračili možda ne obećava  letovanja iz snova, ali ne treba ih se ni pošto-poto odreći. Uostalom, neke prilike se ne pružaju baš uvek, a nekad nam zatreba pasoš kad se najmanje nadamo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

A ako smo već odlučili da ne odustanemo ni od starih planova ni od novih šansi, i kada se zaputimo van Srbije, moramo na vreme da razmišljamo šta ako posumnjamo da smo inficirani. Gde se testirati, kom lekaru se obratiti, kako nabaviti lekove, i ono što je veoma važno, kako to sve platiti. Odgovor na poslednje pitanje nudi kompanija „Dunav osiguranje“, a letnja akcija „Raspakujte brige i osigurajte se tokom putovanja“ trajaće od 15. juna do 30. septembra. Građanima koji putuju u neku od evropskih zemalja, kao i Tursku ili Rusku Federaciju, „Dunav osiguranje“ nudi  mogućnost zaključenja polise putničkog zdravstvenog osiguranja (PZO) ili paketa putnog osiguranja, koji pored pokrića brojnih standardnih rizika što nas mogu očekivati na putovanjima,  pokriva i rizik od kovida 19, uz doplatu od 50 odsto.

Dilemu kuda na letovanje uvek je pratila ništa manja dilema, na čemu uštedeti i  čega se odreći. Ovog leta polisa putničkog zdravstvenog osiguranja nesumnjivo nije stavka oko koje se treba dvoumiti. Bilo gde da putujemo, osećaj bezbrižnosti početak je dobre zabave, ali od nekih životnih situacija ne možemo niti pobeći, niti se sakriti. Zato budimo spremni. Spremni za lepe doživljaje, ali  i za eventualne neprijatnosti, jer letovanje 2020. je avantura bilo kuda da krenemo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
19.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve