Život
15.11.2021. 09:05
R.E.

Najverniji prijatelji

Za gazdu daju i život: Najlojalnije rase pasa na svetu

pas
Izvor: Shutterstock

Ako razmišljate o psu kao kućnom ljubimcu i važno vam je da vam bude odan, onda je ovo tekst baš za vas. Nekada je to bio takozvani vuk samotnjak, poslednjih godina za najodanijeg važi Hačiko, koji predstavljen i na filmskom platu, ali i nemački ovčar. Svi oni su na sledećoj listi...

Akita Inu

Verovatno ste gledali film o Hačikuu, poznatom kao najodanijem psu svih vremena. Onda ne moramo mnogo da vam objašnjavamo. Za one koji ne znaju, Hačiko je svakog dana pratio svog gospodara do lokalne železničke stanice, a nakon što je vlasnik umro, Hačiko ga je čekao svaki dan na stanici još 10 godina da bi se konačno vratio kući. Nedavno je dobio i spomenik.

Akite su najodaniji psi. To su zapravo radni psi odgajani u Japanu, a poznavaoci ih opisuju kao pse dostojanstvenog i hrabrog temperamenta. Akita je pun ljubavi, ali i poštovanja prema najbližim ljudima u svom životu. On je zabavan prijatelj kada je pravilno socijalizovan i obučen. 

pas, akita
Izvor: Shutterstock

Bigl

Veoma popularan porodičan pas. Svetsko udruženje odgajivača pasa opisuje ih kao "izuzetne lovačke pse i odane prijatelje“. Pošto su uzgajani za lov na čopor, biglovi vole društvo i ljudi i drugih pasa. Bigl će "pratiti svoj nos" gde god da ga odvede, ali vremenom, međutim, oni postaju snažno povezani sa svojim "ljudskim čoporom“.

Uvek im je potrebno društvo, bilo ljudsko ili pseće. Uz minimalnu socijalizaciju, biglovi će lako naučiti da budu nežni prema deci i drugim psima.

Biglovi se pojavljuju u dve veličine, a obe mogu biti u istom leglu

Bokser

Oni su odani, razigrani kućni ljubimci, ali i psi čuvari. Uživaju u pokretu i puno vežbanja u prirodi. Sa decom su strpljivi i razigrani, ali ujedno i njihovi veliki zaštitnici.

Iako su se kroz istoriju koristili i kao borbeni psi, bokseri prirodno ne pokazuju agresivnu osobinu i zaista su strpljivi i nežni prema deci.

Manje poznata činjenica: beli primerci nisu albino već je to još samo jedna boja za boksere. Četvrtina svih štenaca boskera je rođena belo.

Čivava, pas
Izvor: Shutterstock

Čivava

Ove male pse odlikuje velika srčanost i hrabrsot, ali inteligencija. Pošto su puni želje da zadovolje vlasnika, nije im potrebna posebna obuka.

Oni su najmanja rasa, neki primerci imaju i manje od dva kilograma. Mogu veoma da variraju po temperamentu, ali svi primerci ove rase potpuno posvećeni ljudima koji vole.

Neke čivave su stekle reputaciju divljih i nestašnih prema strancima, ali to je upravo rezultat njihove ogromne odanosti svom vlasniku.

Manje poznata činjenica: kada se druže sa psima, čivave radije biraju "prijatelje za igru“ svoje rase.

Jazavičar

Oni su odavno poznati ne samo kao jedna od najlojalnijih rasa, već i najzabavnija. Jazavičari su živahni psi, prijateljski raspoloženi, sa veoma izraženim čulom mirisa. Veoma su inteligentni, pa im je često dosadno ako im vlasnik ne posveti dovoljno pažnje. Iako su zapravo samostalni, rado će se uključiti u sve aktivnosti svoje "porodice" i svog vlasnika.

Vole ih svi koji su upoznali njihov živahan karakter, inteligenciju, lovački instinkt i odanost ljudima sa kojima žive.

Manje poznata činjenica: mnoge poznate ličnosti imale su baš ovu rasu pasa: Pablo Pikaso, Endi Vorhol, Dejvid Hokni…

Doberman

Kada je doberman iz dobrog legla i pravilno obučen, on je pravi prijatelj i čuvar.

Ove inteligentne pse je lako dresirati i stoga su često deo vojnih ili policijskih jedinica. Vole svoje vlasnike, posebno one koji im omogućavaju puno aktivnosti i avantura u prirodi.

Njihova lojalnost ljudima ne svodi se samo na vlasnika, oni vole ljude uopšte i zato su bili tako popularni kroz istoriju. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve