Život
18.10.2021. 20:05
Tanjug

Brazil

Za i protiv besplatnih tampona i uložaka u školama

tamponi, ulošci
Izvor: Shutterstock

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro stavio je veto na zakon koji bi omogućio besplatne tampone i uloške za žene i devojčice u školama.

Mesecima se debatuje o uvođenju besplatnih higijenskih artikala u državnim školama, u zemlji u kojoj milioni žena nemaju novca za ličnu higijenu, piše Dojče vele.

Prema ranijem izveštaju Unicefa oko četiri miliona devojčica u Brazilu ne ide u školu dok ima menstruaciju, a četvrtina uopšte nema novca za tampone i uloške, dok isti problem pogađa žene u zatvorima kao i beskućnice.

Država bi za ovaj zakon trebalo da izdvoji 13 miliona evra godišnje, a ministarka za žene i porodicu Damareš Alveš, podržala je Bolsonarovu odluku i rekla: "Moramo da odlučimo, vakcinacija ili tamponi".

Predsednik Senata Rodrigo Pačeko odbacio je argument da nema dovoljno novca u državnom budžetu.

"U Brazilu se toliko para daje na sve strane, nedopustivo je da mlade žene koje žive u siromaštvu ostaju praznih ruku", rekao je on.

Pačeko, kao predsenik Senata, po Ustavu ima rok 30 dana nakon što predsedink proglasi veto, da sazove sednicu Senata i Parlamenta.

Velika je šansa da će Kongres glasanjem oboriti veto, rekao je Pačeko.

Poslanica Tabata Amaral koja je učestvovala u pisanju ovog zakona objavila je na svom Twitter nalogu "Nije pitanje da li će Kongres ukinuti veto, već samo kada. Nećemo dopustiti da Bolsonarovi neljudski mačizam određuje živote šest miliona Brazilki koje pate zbog nedostatka higijenskih artikala i bivaju ponižene".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve