Život
01.11.2022. 14:36
Beta

Italija

Zabava je gotova - rejvovi bez dozvole su kriminalno delo!

žurka, parti, matura, slavlje
Izvor: Shutterstock

Nova vlada krajnje desničarske premijerke Đorđe Meloni saopštila je da će organizovanje žurki elektronske muzike (rejv) bez dozvole proglasiti kriminalnim delom, nekoliko sati nakon što je prekinula jedno takvo okupljanje u severnoj Italiji.

Novi prestup "prisustvovanja na opasnim okupljanjima" na kome se nalazi više od 50 osoba mogao bi da dovede do kazne do šest godina zatvora i omogući državi da prisluškuje organizatore takvih događaja, prenosi BBC.

Premijerka Meloni je rekla da je cilj novog zakona da zaštiti ljude od moguće štete koju okupljanja mogu da nanesu i da se ne razlikuje od drugih u Evropi, ali i da signalizira da italijanska država više nije opuštena u poštovanju pravila.

Hiljadu rejvera je u ponedeljak uveče bilo na žurci elektronske muzike u napuštenom skladištu u Modeni kada im je policija naredila da napuste zabavu.

Novi desničarski ministar infrastrukture i saobraćaja Mateo Salvini poručio je: "Zabava je gotova".

Stanovnici mesta u blizini kojeg je žurka organizovana su se žalili da se dva dana neprekidno čuje tehno muzika sa zabave za Noć veštica za koju su mladi rejveri iz obližnjih italijanskih gradova, ali i Belgije i Francuske, saznali putem društvenih mreža.

Rejveri su planirali da ostanu do utorka, ali su nakon što je policija došla napustili skladište.

Prethodna vlada je već radila na promeni zakona nakon što su dve osobe poginule u masovnoj žurci 2021. godine u centralnom gradu Viterbo.

Nacrt zakona nove desničarske administracije ide dalje i predviđa visoke kazne i oduzimanje ozvučenja.

Kritičari navode da vlada donosi zakon protiv muzičkih okupljanja ali je ignorisala fašistički marš održan tokom vikenda sa 2.000 učesnika pristalica italijanskog ratnog diktatora Benita Musolinija, obučenih u crno u Predapiju, gde je diktator rodjen i sahranjen.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi izjavio je da su ta dva događaja "potpuno različite stvari" jer Musolinijevi marš nije narušio javni red i da se održava godinama, dok je vlasnik skladišta prijavio ilegalno održavanje žurke u Modeni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Boris Džonson: Ok, kriv sam za žurke
Boris Džonson, 25. 5. 2022.

Velika Britanija

25.05.2022. 20:05

Boris Džonson: Ok, kriv sam za žurke

Britanski premijer Boris Džonson odgovorio je na izveštaj istrage o žurkama u službenim prostorijama tokom zabrane kretanja zbog korona virusa, na kojima je prisustvovao, i rekao da prihvata "punu odgovornost za sve što se desilo".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve