Život
05.10.2023. 12:26
R.E.

Aktuelno

Nastavnici u Nemačkoj protiv zabrane mobilnih u školama

Telefoni
Izvor: Shutterstock

Nemačko udruženje nastavnika protivi se ideji da se u školama zabrani upotreba mobilnih telefona, po ugledu na Veliku Britaniju.

"Apsolutna zabrana mobilnih telefona za sve uzraste i čitavo školstvo ne može da se sprovede", rekao je za dpa predsednik udruženja Štefan Dil, a prenosi dpa.

Mnogi roditelji žele da budu na kratko u kontaktu s decom, na primer da mogu da im jave ako gube časove.

Britanska vlada je zabranu najavila u ponedeljak. Cilj je da se spreči ometanje nastave, odvlačenje pažnje, pa i mobing, rekla je ministarka obrazovanja Džilijan Kigan.

Kada je o Nemačkoj reč, Dil kaže da treba dobro da se promisli šta treba dozvoliti za koje razrede. To posebno važi ako se govori i o korišćenju tableta.

"Moramo da radimo na tome kako da osiguramo da se koristi samo ono što je važno za nastavu."

Dil priznaje da smartfon može da ometa nastavu, ali podseća na to da je prilično problema bilo i u analognim vremenima.

Učenici su, na primer, na času radili domaći iz drugog predmeta, pravili puškice ili se bavili privatnim stvarima. Uz to, "misli su slobodne, niko ne može da ih kontroliše".

Škole, prema rečima Dila, treba da rade na emancipaciji dece, a potpuna zabrana na kraju znači maltretiranje. Potpuna zabrana, dodaje, ne sprečava ni digitalni mobing.

"Ko hoće da mobinguje, može i posle časova. Nastavnici to ne mogu da kontrolišu." O onlajn maltretiranju treba posebno da se razgovara i vidi kako da se sprečava, zaključio je predsednik Nemačkog udruženja nastavnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stari mobilni telefoni u fiokama su "rudnici" vredni milione evra
mobilni, telefoni

Reciklaža

17.01.2023. 14:05

Stari mobilni telefoni u fiokama su "rudnici" vredni milione evra

Metal mobilnih telefona koje Nemci više ne koriste, ali ih čuvaju, može da pokrije potražnju materijala za proizvodnju smartfona u narednih 10 godina. To je čisto matematička računica Instituta za nemačku privredu u Kelnu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve