Život
26.03.2024. 20:05
Tanjug

Pala odluka

Zabranili društvene mreže mlađima od 14 godina

Internet
Izvor: Shutterstock

Guverner Floride Ron Desantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama.

Takođe, ovim zakonom se za decu uzrasta 14 i 15 godina traži saglasnost roditelja da kako bi koristili te platforme.

Pored toga, zakon nalaže da se ugase postojeći nalozi dece mlađe od 14 godina, kao i dece stare 14 i 15 godina koji nemaju saglasnost roditelja, prenosi Rojters.

Prethodno je Desantis uložio veto na predlog zakona kojim bi se svoj deci mlađoj od 16 godina zabranilo korišćenje društvenih mreža, dok u izmenjenoj verziji roditelji dece uzrasta 14 i 15 godina mogu da daju saglasnost da ona koriste društvene mreže.

Pristalice zakona navode da će zakon zaustaviti štetne efekte društvenih medija na dobrobit dece koja preterano koriste takve platforme i kao rezultat toga mogu doživeti anksioznost, depresiju i druge mentalne bolesti.

Sa druge strane, kritičari zakona tvrde da usvojeni predlog krši zaštitu slobode govora i da roditelji, a ne vlada, treba da donose odluke o tome da li će deca koristiti društvene mreže.

Predlog zakona ne navodi konkretne platforme društvenih medija, ali navodi da se odnosi na sajtove koji promovišu ''beskonačno skrolovanje'', prikazuju metriku ''reakcija'' kao što su lajkovi, sadrže video-snimke sa automatskom reprodukcijom i imaju funkciju striminga i ''puš'' obaveštenja.

Kompanija Meta, u čijem vlasništvu su društvene mreže Facebook i Instagram, usprotivila se usvajanju zakona, uz obrazloženje da će navodno ograničiti roditeljsku diskreciju.

Iz Mete je saopšteno da kopmanija podržava da federalni zakon koji propisuje da roditelji moraju da daju dozvolu svojoj deci pre nego što ona preuzmu aplikacije društvenih mreža na svoje telefone.

U martu 2023. godine Juta je postala prva američka savezna država koja je usvojila zakon koji reguliše pristup dece društvenim medijima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve