Život
31.01.2024. 15:10
Beta

Reč stručnjaka

Zašto imamo TOLIKO POŽARA u Srbiji

1
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

 Inženjerka zaštite od požara Ljubica Krnjaić kaže da "iz godine u godinu raste broj požara u Srbiji", te ocenila da je to pokazatelj "izuzetno niskog nivoa svesti društva o značaju zaštite od požara".

 

"Zaštita od požara se nedovoljno ozbiljno shvata u našoj zemlji, a to je velika šteta. To mi glavom plaćamo, kao i imovinom", kazala je ona za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U nizu požara ovog meseca, goreli su različiti objekti - stanovi, bolnice, tržni centari, poslovne zgrade, skladišta i poljoprivredni objekati.

Više od 1.500 požara i eksplozija dogodilo se širom Srbije samo od početka ove godine, što je za deset odsto više nego u januaru 2023.

Poginulo je desetoro ljudi, povređeno 30, a evakuisano 137,preneto na sajtu RSE.

Krnjaić, predsednica Udruženja za ekologiju i zaštitu od dejstva vatre "EcoFire" je rekla i da je "u Srbiji manjak stručnjaka koji se bave instalacijama pri izgradnji objekata. I onda se to improvizuje ili odradi nekvalitetno".

"A drugo, imamo električne uređaje koji više nisu kvalitetni kao što su nekada bili", objasnila je ona.

"Bilo da se radi o nehatu, nepažnji ili nameri – ljudski faktor najčešći je uzrok požara", kazali su za RSE iz Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije.

Pogledajte kako je goreo Kineski tržni centar: 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve