Život
06.05.2021. 09:27
R .E.

Da li znate

Zašto na današnji dan valja poraniti

Slavski kolač
Izvor: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Da li znate običaje kojima se tradicionalno obeležava ovaj praznik?

Iako je Đurđevdan jedna od najčešćih slava kod pravoslavnih Srba, nije mnogo poznato da je prate i brojni običaji.

Jedno od verovanja kaže da na Đurđevdan treba poraniti i ne valja spavati preko dana. Ako uradite drugačije, rizikujete da vas glava boli tokom cele godine. Ipak, narod je i za ovo smislio lek. Ako vam se već desi da danas zadremate, onda na Markovdan treba spavati na istom mestu i bol će nestati.

Veruje se da će, ako je na Đurđevdan vedro, godina će biti plodna, a ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša, narod čeka velika suša.

Takođe, uoči Đurđevdana, domaćica spušta u posudu punu vode razno prolećno bilje, a onda odmah spušta: dren, pa za njim zdravac i na kraju grabež i crveno jaje, čuvarkuću koja je ostala od Uskrsa. Posuda se se zatim stavi pod ružu u bašti da prenoći. Ujutru se svi redom umivaju ovom vodom. 

Veruje se da će deca tako biti zdrava kao dren, da će domaćinu kuća biti dobro čuvana, da će stariji takođe biti zdravi. 

Ukoliko znate još neki običaj koji se vezuje za Đurđevdan pišite nam u komentarima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
22°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve