ZAŠTO SE PAROVI RAZVODE? Ljubav kao osećaj, ili ljubav kao izbor i obaveza

ZAŠTO SE PAROVI RAZVODE? Ljubav kao osećaj, ili ljubav kao izbor i obaveza

Shutterstock


Koja god objašnjenja naučne studije nudile, teško je povezati hladne činjenice sa našim burnim emocionalnim životima. Ali pesnikinja Tejlor Majers je u zaraznom postu Tumblr ubola pravo u srž egzistencijalnog straha od ljubavi.

Majersova nije imala pojma da će njen post toliko komentarisati. Opisujući kako je njihova učiteljica pitala razred o brakovima, rekla je da ima osećaj da je taj razgovor imao ogroman uticaj na njen pogled na ljubav:

Pročitajte još: Kojih 10 stvari deca nasleđuju od očeva

“Učiteljica nas je pitala – Da li je ljubav osećaj? Ili je to izbor? Svi smo bili gomila tinejdžera. Prirodno smo rekli da je to osećaj. Rekla je da ako se držimo tog uverenja, nikada nećemo imati trajnu vezu bilo koje vrste. Naterala nas je da intervjuišemo desetak odraslih koji su bili ili jesu u braku. Pitali smo ih o njihovim brakovima i zašto to traje ili zašto nije uspelo. Na kraju smo pitali svaku osobu da li je ljubav emocija ili izbor.

Shutterstock

Shutterstock

Svi su rekli da je to izbor. Bila je to svesna obaveza. Bilo je nešto što odlučite da svakodnevno radite sa osobom koja je odabrala istu stvar. Svi su rekli da je u jednom trenutku njihovog braka nestao ili izbledeo “osećaj ljubavi” i da nisu bili srećni. Rekli su da se osećaji uvek menjaju i da ne možete izgraditi nešto što će trajati na tako uzdrmanom osnovu. Oženjeni su rekli da su, kada su stvari bile loše, odlučili da otvoreno o tome govore, identifikovali su gde je problem i kako to popraviti, i odlučili su da ponovo stvore nešto u šta se zaljubljuju.

Shutterstock

Shutterstock

Razvedeni su rekli da su odlučili da odšetaju. Od tog projekta, na odnose nikada nisam gledala na isti način. Razumela sam zašto su uređeni brakovi uspešni. Otkrila sam razliku u osećanjima i obavezama. Nikada nisam otišla zbog one osobe zbog koje mi srce treperi ili mi se vrti u glavi.

Više se ne bojim onog dana kada neko ko se zakleo da sam njihov univerzum više neće videti zvezde u mojim očima, sve dok oni ipak odluče da pogledaju dok ih ponovo ne pronađu.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar