Život
30.04.2019. 15:26
D.A.

Zašto svaki dan čitamo horoskop

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sve je nekako počelo sa Miljom Vujanović.Do nje je horoskop u dnevnim i nedeljnim novinama bio sporadična pojava, ali onda je postao neizbežan. Atraktivna glumica je verovatno najviše doprinele popularizaciji horoskopa, a onda je usledilo veliko razočarenje. Kako u tim natalnim kartama u koje se klela nije videla svoj tragični krej, ili je možda videla a ni sama nije htela da poveruje.
I tu dolazimo do naše svakodnevne dileme. Da li čitamo horoskop zato što mu verujemo ili samo zato što hoćemo da s prvom jutarnjom kafom dobijemo i nadu da će se nešto lepo desiti.Naravno, u tom slučaju, pamtimo samo lepe najave. One druge, tipa budite oprezni u saobraćaju, na pomolu svađa sa partnerom, problemi s novcem, zaboravimo čim operemo šoljicu od popijene kafe. Ali, toj jutarnjoj zabava, hteli da priznamo ili ne, samo malobrojni mogu da odole. I toliko ih je malo, da ih čak i mediji zanemaruju.Nema novine bez horoskopa.Horoskopski vernici se kunu u Maje i Inke koji su prvi na ovaj način pokušali da prepoznaju sudbinu, i objašnjavaju da je sve to "negde zapisano u zvezdama".
Oni koji slabo zagledaju u zvezde imaju drugačije objašnjenje:nek mi bar neko kaže nešto lepo. I ta je rečenica najbolji odgovor na pitanje zašto svaki dan čitamo horoskop.Ne samo zato što je konkretno priznanje već zato što krije i poruku o našoj usamljenosti, ali i strahove od nepoznatog.Jer,ko će ti pomoći ako te strefi to loše, ako nemaš nikog ko će ti svakog dana reći nešto lepo.I tih strahova nisu oslobođeni ni oni koji tvrde da nisu sami.Uvek je tu taj crv sumnje da li je to baš to i da li će baš tako trajati.Sve je samo stvar poverenja, sve što ne preispitujemo. Lično verujem da je "sve zapisano negde u zvezdama" i da je zbog toga horoskop jedna vrsta terapije.Preispitivanje posledica u kojima otkrivamo uzroke.Ali, isto tako verujem da se veoma mali broj ljudi zaista ozbiljno bavi time. Sve ostalo je negde u horoskopima nekih novina.I obavezno ih čitam, ako je lepo.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve