Život
31.05.2021. 23:05
R. E.

Planeta u dimu

Zavisnost jača od straha

Cigarete
Izvor: Shutterstock

Svetski dan bez duvanskog dima održava se svake godine 31. maja. Pokrenula ga je Svetska zdravstvena organizacija, 1987. godine.

Duvan je odavno označen kao vodeći uzročnik mnogih bolesti i prema statističkim podacima godišnje ubije šest miliona ljudi, a od 1987. godine svakog 31. maja svi podsećaju na štetnost duvana, iako se proizvodnja cigareta ne smanjuje ni u jednom delu planete. Prema podacima Svetske zdravstve organizacije duvan se smatra se najvećim krivcem za pojavu infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti.

Među onkološkim bolesnicima 95 odsto su pušači, u 80 odsto slučajeva raka grla pacijenti su takođe pušači, a lekari upozoravaju da ova bolest zavisnosti značajno povećava rizik i kod oboljevanja od raka želudca i grlića materice.

Svim ovim rizicima izloženi su i pasivni pušači jer dim iz cigarete sadrži dvostruko više nikotina, petostruko više ugljenmonoksida i desetostruko više kancerogenih nitrozamina.

Rezultati Globalnog istraživanja upotrebe duvana kod mladih, koje je 2017. godine sproveo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, među učenicima od 13 do 15 godina u Srbiji pokazuju da 11 odsto učenika puši i to podjednako devojčice i dečaci. Njih šest odsto koristi elektronsku cigaretu, a šest od 10 odsto sadašnjih pušača pokušalo je da prestane sa pušenjem u prethodnih 12 meseci.

Cigarete
Izvor: Shutterstock

Statistika pokazuje i da 70,4 odsto učenika kupuje u prodavnicama, samoposlugama ili na kioscima i njih 82,6 odsto nije bilo sprečeno da ih kupi zbog svojih godina.

Duvanskom dimu na zatvorenim javnim mestima izloženo je 61 odsto mladih, a 82,2 odsto učenika podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim mestima.

Uprkos svim zakonskim zabranama, edukaciji najmlađih i napomenama na samim kutijama cigareta, profiti proizvođača cigareta rastu.

U Srbiji su i u vreme pandemije povećani proizvodnja i izvoz cigareta.

"U prvih pet meseci 2020. godine proizvodnja duvanskih proizvoda povećana je 18,8 odsto u odnosu na isti period 2019. godine“, rekao je za Danas Aleksandar Bogunović. U istom periodu izvezeno 14.008 tona cigareta čija je vrednost oko 87 miliona evra, a to je za oko 22 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

U duvanskoj industriji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zaposleno je 1.244 radnika, a sa firmama koje pružaju logističku podršku oko 1.650 radnika. Prosečna plata u ovom sektoru je u maju iznosila 117.040 dinara bez poreza i doprinosa, a Svetski dan protiv pušenja je još jedna prilika da se progovori o štetnosti duvanskog dima, zabrinutosti lekata, ali i činjenici da ova privredna grama i dalje svim državama donosi značajne profite.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve