ZDRAVI & ZGODNI: Čarobni prah – Da li je suplementacija neophodna za uspeh?

ZDRAVI & ZGODNI: Čarobni prah – Da li je suplementacija neophodna za uspeh?

Shutterstock


Jedna od najvećih misterija sa kojima se susreću početnici koji ulaze u svet fitnesa i pravilne ishrane jeste bauk zvani suplementacija. Čitava priča oko suplemenata koji se koriste u rekreativnim i profesionalnim sportskim aktivnostima mistifikovana je usled nedovoljnog poznavanja materije, pa tako npr. moja majka, kad god me vidi da sipam neke praškove u šejker i mućkam ih sa vodom, ne ustručava se da kaže nešto poput “Sine, ubiće te ti tvoji steroidi”. Upravo u tome leži najveća zabluda: Ljudi poistovećuju suplementaciju sa anaboličkim steroidima i smatraju da i jedno i drugo nanose istu štetu organizmu. Realna slika je, međutim, potpuno drugačija.

Suplementi predstavljaju dodatak ishrani, odnosno materije koje se već nalaze u našem organizmu i hrani koju konzumiramo, ali prilikom napornih fizičkih aktivnosti javlja se potreba tela za povišenim unosom određenih materija, vitamina, minerala itd., kako ne bismo zapali u stanje katabolizma, odnosno najjednostavnije rečeno – razgradnje i gubitka mišića.

Miljan Perović foto: privatna arhiva

Miljan Perović foto: privatna arhiva

Osnovni i verovatno svima poznat suplement je protein surutke, popularni whey. Whey ili surutka se dobija pretvaranjem mleka u sir. Proteini surutke imaju najveću biološku raspoloživost (najefikasnije dolaze do delova organizma gde su potrebni). Veliki broj početnika započinje konzumaciju whey-a s uverenjem da će preko noći napupeti i dobiti izdefinisane mišiće, ali istina je da je whey samo dodatak ishrani i ne sme predstavljati zamenu za obrok. Najbolje je piti ga odmah nakon fizičke aktivnosti, jer je telu tada najneophodnija hrana, kao i pred spavanje, kako bi vaše telo i tokom sna bilo nahranjeno.

Veliki broj početnika takođe strahuje da će se od whey proteina ugojiti, što je takođe velika zabluda, jer isto kao što se gojimo od loše hrane, tako i od nedovoljnog unosa hrane gubimo kilažu i mišićnu masu.

Kreatin je supstanca koju prirodno proizvodi naše telo kao izvor energije za mišiće i sintetiše se u jetri, ali i u pankreasu i bubrezima. Organizam prosečne osobe proizvede dnevno oko dva grama kreatina, što je nedovoljno za osobe koje se na treninzima izlažu napornim fizičkim aktivnostima. Ključna stvar je da kreatin pospešuje obnovu ATP-a koji se koristi prilikom rada mišića, što bi značilo da njegovom suplementacijom ostvarujete i produženi rad tj. veću snagu i bolju izdržljivost.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Kreatin se nalazi u namirnicama koje konzimiramo svakodnevno ili s vremena na vreme, jer ga najviše ima u crvenom mesu i ribi, i zbog toga ne treba strahovati da je to supstanca koja je našem telu strana i koja je veštačka tvorevina koja može da nam napravi zdravstvene probleme. Početnici često imaju bojazan da će od konzumacije kreatina da previše oteknu i napune se vodom, jer kreatin puni mišiće vodom, ali to je daleko od realne slike.

Povećanim unosom kreatina se dobija volumen mišića, ali samo ukoliko unosite dovoljno vode u periodu konzumacije. Takođe, strah od ekstremne natečenosti mišića ne treba da bude prisutan kod početnika, jer kreatin nije čarobni prah koji će preko noći da vas “napumpa”.

Autor teksta: Miljan Perović (@miljan_perovic), PR menadžer i strastveni ljubitelj zdrave ishrane i
treninga

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar