ZDRAVI & ZGODNI: Da li mogu da sredim telo za plažu za samo mesec dana?

ZDRAVI & ZGODNI: Da li mogu da sredim telo za plažu za samo mesec dana?

foto: Shutterstock


Da li ste i ovog leta počeli da pipremate “summer body” u maju i razočarali se kada ste shvatili da do jula niste uspeli da postignete željeni cilj? Da li ste dve nedelje pre odmora odlučili da izbacite ugljene hidrate iz ishrane ali efekat nije bio zadovoljavajući?

Krivac za vaš neuspeh je krajnje jasan: instant varijante za dobru formu ne postoje! Svaki proces izgradnje željenog tela podrazumeva korake koji moraju da se ispoštuju, i to na dugoročnom nivou. Nije dovoljno izbaciti hleb iz ishrane i očekivati da se dogodi čudo za dve ili tri nedelje. Nije dovoljno ni da mesec dana svakodnevno trčite na traci 20 minuta. Kao i za sve u životu, i za telo o kojem sanjate morate da prolijete krv, suze i znoj.

Možda ste pomislili “Šta ovaj priča, lako je njemu, sigurno je ceo život u sportu i vodi računa o ishrani”. E pa moraću da vas razočaram. Ovo vam priča neko ko je sa 22 godine odlučio da okrene novi list jer je bio prilično neuhranjen za svoju visinu, uživao u čarima brze hrane, jeo kasno, preskakao doručak itd.

Miljan Perović

Miljan Perović

Sada, osam godina kasnije i 35 kvalitetnih kilograma više mogu sa sigurnošću da vam potvrdim da je za proces nabacivanja kvalitetne mišićne mase ili skidanja suvišnih kilograma potrebno vreme, znanje i upornost. Jednog jutra sam samo ustao, prelomio i odmah započeo svoj plan. Izučavao sam, i još uvek izučavam, brojnu stručnu literaturu i studije slučajeva, razgovarao sam sa nutricionistima, profesionalnim fitnes instruktorima i iskusnim sportistima i na taj način prikupljao znanje koje sam primenjivao.

Nikada nisam imao vođene treninge sa trenerom niti plan ishrane od nutricioniste, sve sam prilagođavao svojim potrebama i osećaju i malo po malo, rezultati su postali vidljivi. 3 obroka dnevno, plus tri užine, tri ili pet treninga puta nedeljno, redovan san i pridržavanje svega što sam sebi obećao kako bih došao do željenog cilja.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Ukoliko imate dileme oko određenih “urbanih legendi”, kada je reč o trnovitom putu koji vodi do željene linije, i ukoliko vam je dosadilo da svuda čitate jedne te iste tekstove i savete, ova kolumna će vam pružiti savete iz drugog ugla, od nekoga ko je bio u nezavidnoj situaciji u kojoj se možda baš vi sada nalazite.

Saznaćete neke trikove o ishrani koji će vas uveriti da ne mora sva zdrava hrana nužno da bude bezukusna, kao i trikove o vežbanju, jer svaka grupa mišića u telu ima svoje tajne i morate joj pristupiti na pravi način, kako rezultati ne bi izostali. Do skorašnjeg čitanja…

Miljan Perović (@miljan_perovic), PR menadžer i strastveni ljubitelj zdrave ishrane i treninga

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar