Život
23.03.2024. 15:05
R.E.

Klimatska kriza

Zemlja vapi: "UPOMOĆ!"

Planeta Zemlja
Izvor: Shutterstock / Sirko_Herr

Globalna klimatska kriza dostigla je nove visine prošle godine, potvrđujući najtoplije godine zabeležene do sada, dok su toplotni talasi pustošili okeane i lednici pretrpeli dramatičan gubitak leda, upozoravajući da će 2024. godina verovatno biti još toplija, prema izveštaju Ujedinjenih nacija.

Godišnji izveštaj o stanju klime, objavljen u utorak od strane UN-ove agencije za vreme i klimu, potvrdio je da je 2023. godina bila daleko najtoplija godina zabeležena u istoriji.

Svetska meteorološka organizacija je takođe upozorila da je prošla godina označila "najtoplijih 10 godina zabeleženih", sa još većim temperaturama očekivanim u budućnosti. Omar Baddour, šef praćenja klime u WMO-u, izjavio je novinarima da postoji visoka verovatnoća da će 2024. godina ponoviti rekorde iz 2023. godine.

Reagujući na ovaj alarmantan izveštaj, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš izjavio je da Zemlja šalje "poziv u pomoć", ističući da je zagađenje fosilnih goriva dovelo do vanrednog klimatskog haosa.

Izveštaj je ukazao na mnoge zabrinjavajuće činjenice, uključujući toplotne talase koji su zahvatili skoro trećinu svetskih okeana tokom prošle godine, kao i dramatičan gubitak leda na glečerima.

Posebno uznemirujući nalaz je bio da su toplotni talasi zahvatili gotovo trećinu globalnih okeana prošle godine, dok je više od 90 odsto okeanske površine doživelo uslove toplotnih talasa u nekom trenutku tokom godine.

Ostali zabrinjavajući podaci obuhvatali su dramatičan gubitak leda na ključnim glečerima širom sveta, uključujući i alpske glečere u Švajcarskoj, koji su izgubili 10 odsto svog preostalog volumena u poslednje dve godine.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve