Život
01.06.2022. 08:05
R.E

Finska

Žene kojima svi danas treba da budemo zahvalni

glasanje, žena
Izvor: Shutterstock

Kada su 1. juna 1906. godine žene u Finskoj dobile pravo glasa, kao i mogućnost da se kandiduju na izborima, bio je to istorijski trenutak ne samo za Finsku već i za celu Evropu, s obzirom na to da ni u jednoj drugoj zemlji na starom kontinentu žene do tada nisu imale pravo glasa.

U to doba, Finska je bila veliko vojvodstvo u sklopu ruskog carstva. Nakon što je Rusija izgubila rat sa Japanom, širom zemlje narod je počeo da se buni, zahtevajući veća prava za svoj narod. 

Pobunile su se i žene, u oktobru 1905, koje su zahtevale da pravo glasa i učestvovanje u političkom životu pripadne i njima, umesto samo muškarcima.

Njihov predlog je prihvaćen tek 1. juna 1906, a narednog proleća imale su prvu priliku da svoj glas i iskoriste.

Organizacije, koje su se prethodno izborile za ovo pravo, pozvale su sve žene da se uključe u politički život, kako ne bi dopustile "da im drugi kroje sudbinu".

Ovi pozivi su se očigledno isplatili, jer je na izborima izlaznost prešla 70 odsto, a od 68 žena koje su se prijavile da učestvuju kao kandidati, njih 19 je ušlo u parlament, većinom iz Socijalne Demokratske partije.

Novoformirani parlament bio je raznovrstan, ne samo zbog žena koje su se uključile u politički život, već i po tome što su u njemu sedeli i ljudi iz različitih društvenih klasa.

Parlament je tada doneo promene u radnom vremenu, kako bi se olakšao život radnika, a prava žena su takođe dodatno poboljšana. 

Za to vreme, ruski car je uvideo da gubi moć nad Finskom, pa je ukinuo parlament u ovoj zemlji.

Ipak, tokom Prvog Svetskog rata, 1917. godine,  Finska je uspela da se izbori za samostalnost od Ruskog carstva i vrati svoj parlament na čelo države.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prvi put u istoriji - žene sudije u Kataru
fudbal, sudija

FIFA

19.05.2022. 15:48

Prvi put u istoriji - žene sudije u Kataru

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) izabrala je šest ženskih sudija koje će u Kataru, prvi put u istoriji, suditi utakmice na Svetskom prvenstvu za muškarce.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve