Život
06.12.2022. 11:11
R.E./Blic

Vremenska prognoza

Zima stiže: U kom periodu će biti najviše snega i koliko nas "ledenih dana" očekuje

Zima
Izvor: Shutterstock

"Zima bi trebalo da bude malo toplija od proseka, ali hladnija i snežnija u odnosu na nekoliko proteklih", najnovija je prognoza Marka Čubrila, meteorologa i profesora geografije iz Novog Sada.

Zima je po meteorološkim kriterijumima počela 1. decembra, dok će kalendarski doći tek 21. decembra u 22.48 sati.

"Period do 15. decembra bi trebalo da bude relativno topao, dok se od polovine decembra do 10. januara naredne godine očekuje smena toplih i hladnih intervala", poručuje Čubrilo, prenosi Blic

Ono što mnoge najviše zanima je kada se može očekivati sneg. A prognoza bi mogla da obraduje sve one koji planiraju zimovanje sa svojim đacima.

Zabeleće se za đački raspust

"Najsnežniji period bi trebalo da bude oko 10. januara, pa do kraja istog meseca", stoji u prognozi Marka Čubrila za zimu 2022/2023.

Ovo je veoma važno jer će đaci na raspustu biti od poslednjih dana ove godine do 23. januara kada bi trebalo da se vrate u učionice. Dakle, najviše snega se očekuje upravo za vreme školskog raspusta!

Kako je istakao Čubrilo, u odnosu na neke prethodne prognoze, postoje male razlike kada je u pitanju februar mesec.

"Prve procene su išle ka suvom i toplijem februaru, ali najnovije više naginju ka hladnijoj i snežnijoj varijanti sinoptike u ovom mesecu."

Očekujemo osam do 15 ledenih dana

Prema ovoj prognozi, očekivan broj "ledenih dana", u kojima temperatura tokom dana ne bi prelazila nula stepeni, je od 8-15 u nizijama i 14-30 u predelima preko 900 metara nadmorske visine.

"Očekivan broj mraznih dana, tokom kojih će minimalna temperatura biti ispod nule je od 18 do 32 u nizijama i preko 37 dana u predelima preko 900 metara nadmorske visine."

Zima
Izvor: Shutterstock

Profesor Čubrilo je posebno apostrofirao košavu s kojom smo se “družili“ prethodnih dana, a koja bi trebalo da nam se vrati od četvrtka.

Često će duvati košava

"Očekuje nas ove zime češća pojava košave i vetrova istočnog kvadranta u odnosu na protekle zime."

Dakle, možda ćemo imati problema sa glavoboljom ili nesanicom, ali će nam ovaj domaći vetar barem tokom zime i sezone grejanja često donositi čistiji vazduh.

"Sve u svemu, prema trenutnim prognozama, odnosno u momentu njene izrade, postoji verovatnoća od oko 20 odsto da zima bude znatno hladnija ili znatno toplija od proseka, a 60 odsto da bude oko ili malo toplija od proseka."

Kada je ova nedelja u pitanju, do subote poslepodne se očekuje relativno toplo i promenljivo oblačno uz čestu pojavu kiše, posebno u sredu i u petak. Duvaće južni i jugozapadni vetar koji će u petak biti jak. Temperaturni mnimumi od +4 do +8, maksimumi od +9 do +14, a u petak lokalno i oko 18 stepeni Celzijusa.

Prvi sneg već za vikend?

"U subotu prvo na severozapadu, a u noći ka nedelji i nad ostalim predelima uz osetnije zahlađenje i jak severozapadni vetar, kiša bi i u nižim predelima prešla u kraktotrajan sneg te je moguće formiranje manjeg snežnog pokrivača i u nizijama. Ipak, ovo nije sasvim izvesno."

Kako dodaje Marko Čubrilo, to je sve jako daleko i tek za dva-tri dana će se polako iskristalisati situacija za sredinu meseca.

RHMZ: Biće snega i za doček 2023.

Prema mesečnoj prognozi RHMZ-a, tokom decembra će biti dosta padavina, ali se sneg očekuje tek sredinom meseca u Beogradu. Prvih desetak dana ovog meseca biće u znaku jake košave, dok su snežne padavine moguće od 14. do 17. decembra.

Poslednja nedelja ove godine trebalo bi da obiluje snežnim padavinama, pa čak i novogodišnja noć.

"U celoj Srbiji se očekuje decembar sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i odstupanjem do dva stepena."

Prve pahulje kasne već dve nedelje

Prve pahulje u Beogradu prosečno padaju 23. novembra (prošle zime prve pahulje smo videli 7. decembra). Najraniji sneg u Beogradu ikada pao je 7. oktobra 1897. godine, a najkasniji 26. februara 2020, pošto ga u smiraj 2019. uopšte nije bilo! Te zime su pahulje provejavale u decembru i januaru, ali se beli pokrivač nije formirao do pred sam kraj februara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na Kopaoniku prava zima
Kopaonik

Sneg, magla...

21.11.2022. 15:34

Na Kopaoniku prava zima

Na Kopaoniku je izmereno šest centimetara snega, a temperatura je minus dva stepena Celzijusovih, rečeno je agenciji Beta u meteorološkoj stanici na toj planini.
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve