ŽIVOT POSLE VATRE: Žitelji Ostrva kengura ipak veruju u budućnost

ŽIVOT POSLE VATRE: Žitelji Ostrva kengura ipak veruju u budućnost

Shutterstock


Ostrvo kengura, jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija među ostrvima koja su blizu obala Australije, posetila je ekipa snimatelja i novinara američkog dnevnika “Njujork tajsma” da bi snimila u kakvom je stanju ovaj “ekološki raj”.

Da li će i kako Ostrvo kengura preživeti štete koje mu je nanela vatra i kako njegovi žitelji gledaju na budućnost bile su teme koje su zanimale američke medije.

Sajmon Keli, jedan od veoma uspešnih stočara na ostrvu ostao je bez pola svog stada od 9000 ovaca, ali on se nada da će za nekoliko godina obnoviti svoju farmu. Trebaće mu, međutim, dosta vremena jer treba obnoviti pašnjake koji su bili glavna hrana njegovih ovaca.

Shutterstock

Shutterstock

Njegova farma ima 8.000 kvadratnih milja pašnjaka, ali sada mora da hrani ovce veštačkom hranom, jer trava je ili potpuno izgorela ili oprljena i nije pogodna kao hrana za ovce.

Ostrvo je bilo “ekološki raj”, jer je na njemu živelo više vrsta kengura, a sada je njihova populacija značajno smanjena, iako su dobrovoljci sekli “torbe” na stomacima ženki koje su uginule kako bi izvadili mladunce i sklonili ih u uzgajališta.

Ostrvo kengura je bila jedna od najpopuilarnijih turističkih destinacija, jer su na vrhovima stena koje “zatvaraju” plaže bile izgrađene luksuzne drvene vile iz kojih se stepenicama moglo sići do mora, a sa vrhova stena pružao se prelep vidik.

Pročitajte još: Otkrivena nova vrsta ptica u Srbiji

Među životinjama koje su privlačile turiste bilo je puno morskih lavova, koala i šarenih kakadu papagaja i sva ta fauna sada je prepolovljena.

Ostrvo je imalo oko 5.000 stanovnika, ali sada je i njihov broj prepolovljen, jer su mnogi otišli u potrazi za poslom, a ovi koji su ostali na Ostrvu kengura se plaše da se više neće vratiti i da će im nedostajaće radne snage.

Inače, vatra je ugašena i lokalno stanovništo je počelo da obnavlja domove koji nisu sasvim izgoreli. Oni su optimisti da će za dve tri godine biti obnovljena vegetacija i da će se obnoviti fauna pa će Ostrvo kengura ponovo postati rado posećivano letovalište.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar