Život
04.05.2022. 15:39
Beta

Domaći turizam

Zlatibor u ciframa: Za dan se pojede 190 kg mesa i popije 900 kafa!

Zlatibor 4. 5. 2022.
Izvor: BETA/ OPSTINA CAJETINA

Svi lokaliteti i zabavni parkovi na Zlatiboru tokom prvomajskih praznika bili su dobro posećeni, a opština Čajetina je, zajedno sa Turističkom organizacijom, preduzećem Gold gondola, hotelijerima i ugostiteljima dočekala oko 40.000 turista dnevno.

"Odlična posećenost svih lokaliteta na Zlatiboru tokom prvomajskih praznika još jedan je dokaz da su turistički radnici i ovaj put spremno i odgovorno dočekali turiste iz zemlje i regiona. Stopića pećina, vodopad u Gostilju i Muzej 'Staro selo' u Sirogojnu dnevno su prodavali po 1.700 karata, a sličan broj posetilaca je posetio i zabavne parkove u centru Zlatibora, kao što su Avantura i Dino park, Panoramski točak i tematski park 'El Paso Siti' na Vodicama", navedeno je u saopštenju opštine Čajetina.
 

Najpoznatija turistička atrakcija Zlatibora "Gold gondola" je za uskršnje i prvomajske praznike prevezla 12.000 putnika, dok je na sam dan Praznika rada, iako zbog jake grmljavine nije radila skoro ceo dan, za dva i po sata prevezla 750 putnika.

Na Kraljevom trgu je održan koncert folklornog ansambla "Studio Folklor" iz Skoplja, dok je na sportskim terenima održan prvi međunarodni fudbalski turnir "Zlatibor kup" koji je okupio preko 1.600 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Hotelijeri su skoro u potpunosti rasprodali svoje kapacitete, a veliki broj turista bio je smešten u domaćoj radinosti.

Zlatibor 4. 5. 2022.
Izvor: BETA/ OPSTINA CAJETINA

Ugostitelji su takođe bili zadovoljni brojem turista i potrošnjom, budući da se samo u jednom kafiću dnevno konzumiralo preko 900 kafa. Na osnovu njihovih podataka, u jednoj od posećnijih lokalnih roštiljnica, na primer, u toku prvomajskog praznika prodato je oko 190 kilograma mlevenog mesa.

Na parkinzima su konstantno radile dve smene, a preko 400 mesta u tri parking zone, kao i dodatnih 200 parking mesta u privatnom vlasništvu, bili su prebukirani.
 

"Odgovorna lica komunalne službe su svaki dan, sa najmanje 40 radnika, obilazili teren kako bi sve funkcionisalo bez greške. Sve ekipe su počinjale da rade već od šest sati ujutro, kako bi, usled velikog obima posla u lokalima u tržnom centru, reciklažna dvorišta na vreme bila ispražnjena", navedeno je u saopštenju.
 

Pešačke i biciklističke staze, kao i vidikovci na okolnim vrhovima, bili su, kako je istaknuto, uređeni i dostupni. Veliku pažnju privukla su odavno poznata izletišta Vodice, Tić polje, Oko, podnožje Čigote i Tornika, kao i Ribničko jezero.

Omiljena relacija za šetnju na Zlatiboru i ovog puta je bila "staza zdravlja", koja vodi od centra Zlatibora do spomenika na Šumatnom brdu. 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto treba da posetite Ramsku tvrđavu (FOTO)
Ramska tvrđava 26.4.2022.

Spomenik kulture

26.04.2022. 08:06

Zašto treba da posetite Ramsku tvrđavu (FOTO)

Ramska tvrđava, spomenik kulture od velikog značaja, nastao je u XII veku. Nalazi se u severoistočnom delu Srbije, u Braničevskom okrugu, u selu Ram, opštini Veliko Gradište.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve