Ekonomija
29.05.2018. 12:19
ekspres

DRUGI DAN SUNOVRATA NA EVROPSKIM BERZAMA: Zbog političke krize u Italiji akcije banaka padaju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Akcije na evropskim berzama su u padu drugi dan zaredom, jer je politička kriza u Italiji srezala apetite investitora za preuzimanjem rizika.

U ranom trgovanju, italijanski glavni indeks FTSE Mib je "skliznuo" na devetomesečni miinimum, odnosno za 1,6 odsto, prenosi agencija Rojters.

Akcije italijanskih banaka su pale za dodatnih 2,5 odsto, nakon što su prethodnog dana izgubile čak 4,0 odsto vrednosti.

Banke Inteza Sanpaolo, BPER Banka, Unikredit i UBI banka su značajno pale i to u rasponu od 3,4 odsto do 3,7 odsto, dok su akcije Poste Italiane pale za 4,5 odsto.

Panevropski indeks STOXX 600 je oslabio za 0,8 odsto, pri čemu su deonice banaka zabeležile najveće gubitke.

Politička kriza u Italiji proširila se i na tržišta drugih perifernih članica evrozone, zbog čega su akcije španskih i portugalskih banaka isto u padu.

U Aziji, indeksi su takodje u silaznom trendu, pri čemu je japanski Nikei 225 pao za 0,6 odsto, južnokorejski Kospi za 0,9 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,9 odsto.

Italija ni nakon 12 nedelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji Republike, i dalje nema vladu, a stranke već razmišljaju o prevremenim izborima koji bi mogli da budu održani u septembru.

Italijanski predsednik Serdjo Matarela poverio je juče mandat za sastav nove vlade Karlu Kotareliju, koji je zaduženje, kako je saopšteno, "prihvatio sa rezervom".

Italijanski predsednik je prethodno odbio da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije, zbog čega mu je populistički mandatar Djuzepe Konte vratio mandat.

NE PROPUSTITE:

KONTE NIJE USPEO DA SASTAVI VLADU ITALIJE: Poverio ekonomisti Kotareliju da je formira

EVROPSKA KOMISIJA UPOZORILA NOVU ITALIJANSKU VLADU: Fond evrozone za spas ne bi mogao da stabilizovati Italiju

BRISELSKE BIROKRATE ŠOKIRANE PLANOM NOVE VLADE U ITALIJI: Besplatni vrtići, pomoć siromašnima, STOP ‘stezanju kaiša’ i imigraciji

BRISEL UZNEMIREN DEŠAVANJIMA U ITALIJI: Desničari hoće veću minimalnu platu, proterivanje migranata i otvaranje zemlje ka Rusiji(FOTO) KO JE MATEO SALVINI DOBITNIK PARLAMENTARNIH IZBORA U ITALIJI I MOŽDA NOVI PREMIJER: Idoli su mu Tramp i Orban, zaklinje se na Bibliji, a Berluskonija će oterati u penziju

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve