Svet
24.05.2018. 12:51
ekspres

BRISELSKE BIROKRATE ŠOKIRANE PLANOM NOVE VLADE U ITALIJI: Besplatni vrtići, pomoć siromašnima, STOP 'stezanju kaiša' i imigraciji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dok zvaničnici u Evropskoj uniji i svetskim finansijskim centrima dramatično upozoravaju da nova italijanska vlada koju sastavlja Đuzepe Konte, može uzdrmati zonu evra jer pravi račun bez krčmara pošto njen program znači dodatno zaduživanje od najmanje100 milijardi evra, preko 60 odsto Italijana je podržale to što stoji u njegovom programu.

Kontea su na čelo vlade doveli izborni pobednici, populističke stranke Pokret 5 zvezdica i Liga sever, koje su se namerile da sruše i preurede dosadašnji sistem korumpiranih i birokratizovanih partija koje su postale omražene u narodu jer nisu bile u stanju da zemlju izvuku iz stalnih kriza.

Pokret 5 zvezdica i Liga sever takodje traže da se izmene pravila zone evra i, umesto krutog, dogmatskog nametanja "stezanja kaiša" koje je teško pogodilo stanovništvo, zahtevaju omogućavanje novih javnih investicija i rasta domaće potrošnje, proizvodnje i otvaranja radnih mesta.

Jedan od zahteva je i da se s EU preispita i mozda delom otpiše ogroman italijanski javni dug od 130 odsto bruto domaćeg proizvoda, jer se smatra da su za to, kao i slučaju Grčke, krivci ne samo italijanske vlade, već i EU i njen finansijski sistem.

Kandidat za ministra ekonomije Paolo Savona štaviše smatra da je ulazak Italije u evro bio "istorijska greška" i da je "evro nemački kavez" iz kojeg glavnu korist izvlače Nemci.

Program nove vlade predvidja i uvodjenje "uporedne valute" za plaćanje poreza i usluga za državne usluge, što su zvaničnici i komentatori u EU ocenili kao neprihvatljivo i prvi korak ka izlasku Italije iz evra.

Očekivana nova vlada nudi narodu besplatne dečije vrtići za Italijane, ukidanje PDV na robu za decu, pomoć gradjanima ispod praga siromaštva od 780 evra mesečno, proterivanje pola miliona ilegalnih imigranata.

Bitan razlog za Italijane da na izborima glasaju za dve populističke stranke bila je nesposobnost vlasti da zaustave ogroman priliv ilegalnih imigranata naročito iz arapskih i afričkih zemalja.

Klicioni partneri su i za to da svi imami u džamijama u zemlji moraju držati propovedi na italijanskom jeziku, ili napustiti Italiju.

Pokret 5 zvezdica i Liga severa su jasno hteli da odraze strahovanje Italijana za svoj identitet, jer, uz priliv stotina hiljada imigranata, stanovništvo Italije ne samo da stagnira, nego je nekoliko miliona mladih Italijana otišlo u Nemačku, Veliku Britaniju i Francusku otišlo zbog stalne krize u Italiji od 2008. godine i "stezanja kaiša".

Program buduće vlade predvidja i da se prag penzionisanja za muškarce spusti bude na 64 godine, a ne 67, a za žene 57-58 godina uz 35 godina uplaćivanja u penzioni fond.

U vidu je i novi drastični zakon protiv korupcije, i smanjenje broja poslanika sa 630 na 400, a senatora sa 318 na 200, uz zabranu optuženima za korupciju da budu državni zvaničnici.

Zvaničnici i analitičari u EU pozivaju na uzbunu protiv ovog programa nove vlade u Rimu, a neki smatraju da je panika suvišna jer će se ta vlada "sama od sebe urušiti jer ne može da nadje novac za sve što smera".

Vidljivo podozrenje vlada i oko stavke u vladinom programu da se moraju "neodložno ukinuti sankcije Rusiji" - jer jer to bitan italijanski ekonomski itrgovinski interes, i da s Moskvom treba razvijati sve odnose pošto je Rusija takodje bitan partner za rešavanje žarišta u Siriji, Libiji i drugde.

NE PROPUSTITE:

BRISEL UZNEMIREN DEŠAVANJIMA U ITALIJI: Desničari hoće veću minimalnu platu, proterivanje migranata i otvaranje zemlje ka Rusiji

(FOTO) KO JE MATEO SALVINI DOBITNIK PARLAMENTARNIH IZBORA U ITALIJI I MOŽDA NOVI PREMIJER: Idoli su mu Tramp i Orban, zaklinje se na Bibliji, a Berluskonija će oterati u penziju

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve