Vesti
14.06.2019. 11:53
Tanjug

DAČIĆ: Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je odgovor crnogorske vlade na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožavaju imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori neprimeren i upozorio na teške posledice po odnose dve zemlje, ako ta zemlja usvoji najavljeni Zakon o veroispovesti kojim se predviđa i oduzimanje imovine SPC.

Ukazao je da je Vučić pokazao prijateljski odnos i da je istakao da ne želi da kvari dobre odnose sa Crnom Gorom, već je zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi i podsetio da Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu radile jedna protiv druge.

"Ovo može da izazove velike probleme", rekao je Dačić.

Povezane vesti - Dačić o sukobu s Vljorom Čitaku u UN

On je ocenio da se Vučić poneo časno, sa željom da se spreče sukobi i da je Srbija pokazala prijateljski odnos.

"Zamislite kada bi Srbija probala da donese sličan zakon koji se odnosi na neke druge narode koji žive kod nas rekao je Dačić i pozvao Crnu Goru da ne ide tim putem.

Dačić je rekao da se u Crnoj Gori više od 30 odsto stanovnika izjašnjavaju kao Srbi, ali da se u toj zemlji shvataju kao antidržavni element.

On je istakao da je mnogo bilo odluka crnogorskih vlasti u tom pravcu, a da je jedna od njih i priznanje nezavisnosti Kosova kada, kako je naveo, Crna Gora nije išla samo protiv srpskih interesa već i protiv crnogorskih interesa.

Ministar je rekao da Beograd može da protestuje i da na prijateljski način proba da utiče da se te stvari ne dešavaju, ali je rekao da Crna Gora to tumači kao mešanje u unutrašnje stvari.

Dodao je da su se onda svi mešali u unutrašnje stvari Srbije kada su priznali Kosovo.

Povezane vesti - Kako se Dačić "obračunao" sa Čitaku. Srpska diplomatije koju niko ne razume

Dačić je upozorio da će odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posledice u odnosima dve zemlje i dodao da smatra da svi treba da se okrenu nečem drugom jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari.

Ministar je rekao i da nije čuo toliko izjava od raznih vladika tim povodom a da je bilo mnogo nastupa predstavnika SPC o drugim političkim pitanjima.

"Ako imate hrabrosti da napadnete Vučića i Dačića zbog neke ideje, valjda smete sad nekoga u Crnoj Gori zbog toga", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se i ranije zalagao za jače mere prema onima koji ne poštuju interese Srbije.

"Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC? Od koga da ga otme i uzme? Svima savetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja", poručio je Dačić u izjavi za RTS.

Dačić je rekao da Crna Gora godinama unazad pokušava na antisrpskim stavovima gradi svoj položaj i međunarodni identitet.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve