Vesti
13.06.2019. 14:21
R. E./Tanjug

"KO TEBE KAMENOM, TI NJEGA SAKSIJOM": Dačić o sukobu sa Vljorom Čitaku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da će uvek reagovati kada neko izgovara laži pred međunarodnom zajednicom, kao što je to uradila diplomatska predstavnica Prištine u Njujorku Vljora Čitaku kada je rekla da je u slučaju Srbije i Kosova reč o dekolonizaciji.

"Ona prilazi i seda pored Amerikanaca… Smeju se, analiziraju, ko je, šta je tu. Prošao sam pored nje i rekao joj: Kako te nije sramota da upotrebljavaš takav izraz dekolonizacija", ispričao je Dačić gostujući na TV Pink.

On je istakao da je istrpeo sve što se govorilo na sednici, ali da je kasnije morao da odgovori Čitaku.

Kako je izjavio, mnogi mu zameraju da je nediplomatski reagovao na njeno izlaganje, ali on ističe da se "sa diplomatama postupa diplomatski".

Povezane vesti - Svađa usred UN. Srpska diplomatija koju niko ne razume

"Evo šta mene nervira, ti komentari da li sam ja postupio diplomatski ili ne… Pa šta je tu diplomatski ako neko izgovara laži? A ja nisam od onih koji će da okrenu drugi obraz. Ko tebe kamenom, ti njega cvetom. Da, može, ali saksijom! Sa diplomatama se postupa diplomatski, ali ovo… Ako neko misli da sam postupio pogrešno spreman sam da trpim sve konsekvence.  Istrpeo sam sve što su pričali na sednici, nisam ništa dobacivao. Dok sam ja govorio da Srba više nema u 311 naseljenih mesta ona se smeje, a zajedno sa njom i Englezi. Dok ja govorim o etničkom čišćenju i o zločinima nad Srbima oni se smeju", otkrio je Dačić.

https://twitter.com/vloracitaku/status/1138192284120494085?ref_src=twsr…

"Neću da dozvolim da se smatra da evropski i svetski Srbin treba da podrazumeva da budeš antisrbin. Ne smemo da dozvolimo da to bude glavni moto političke i društvene scene", naglasio je Dačić.

Povezane vesti - Dačić o posetu Klintona i Olbrajtove: Zločinci se uvek vraćaju na mesto zločina

Dodaje da stalne članice Saveta Bezbednosti UN nišu najbolje upoznate sa situacijom, te da posle takvog izlaganja Čitaku mogu da pomisle da su Srbi kolonizatori, da su došli ko zna odakle i na prostoru KiM zatekli Albance, maltretirali ih i kolonizovali, te da su se oni sada oslobodili.

"Rekao sam, pokažite mi neki spomenik albanski iz 12, 13, 14. veka, kao što su srpski spomenici i manastiri", naglasio je Dačić.

https://twitter.com/DjordjeDj/status/1138091111535321089?ref_src=twsrc%…

Priština, kako kaže, pred međunarodnom zajednicom stalno potencira da se dogodio genocid nad albanskim stanovništvom i dodaje da bi u tom slučaju nakon sukoba trebalo da bude manje Albanaca, a da je slika drugačija jer na prostoru KiM ima mnogo manje Srba.

Povezane vesti – Klinton: NATO je dobio rat, a vi mir

"Dok sam govorio u SB UN da je na KiM bilo više od 400 naseljenih mesta gde su živeli Srbi i da Srba više nema u 311 mesta, Čitaku se na to smejala, a zajedno sa njom i Englezi. Kada govorim o etničkom čišćenju i zločinima nad Srbima, oni se smeju", zaključio je Dačić.

Kada je reč o američkoj politici, kaže Dačić, najbolji komentar da li je u pravu mogao je da se vidi juče u Prištini.
"Svako od njih je težak milione dolara zato što je radio za albansku stvar. Zločinci se uvek vraćaju na mesto zločina. Kako je počeo rat? Lažima. Bila je vest da Srbi drže taoce na stadionu u Prištini, pa kao zarobljavamo mlade Albance pa im uzimamo krv i dajemo našoj vojsci i policiji. Rat je počeo na osnovu laži. Klinton je rekao da su Srbi u Račku odsecali glave, a Olbrajtova da je to strašno. Jel neko nekad ogovarao za takvu laž? To su sve glupost do gluposti, ali i nije glupost. Jedna je glupost kad priča Sergej Trifunović, a druga je kad to kaže Klinton…", ispričao je Dačić.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve