Vesti
21.05.2019. 12:17
Beta/Twitter

ĐURIĆ KRITIKOVAO ZEMLJE KVINTE: Čudan način da se čestita pobeda na izborima na Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić, kritikovao je zemlje Kvinte zbog njihove ocene da su na izborima u četiri opštine na severu Kosovu postojale nepravilnosti i nedostaci kada je reč o pritiscima na glasače, neažuriranim biračkim spiskovima i ograničenoj političkoj participaciji.

https://twitter.com/markodjuric/status/1130514214018277377

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD su prethodno u zajedničkom saopštenju navele da je izborni proces u četiri opštine na severu KiM protekao u mirnoj atmosferi, ali podsećaju da "još ima nerešenih pitanja koja su pratila izborni proces 2017."

Podsetimo, Marko Đurić je naveo da je Srpska lista ostvarila još bolji rezultat nego 2017. godine. Više o tome pročitajte ovde.

U saopštenju se navodi da se "ambasade prisećaju nalaza Izborne posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi".

Ove zemlje su ocenile da je izborni proces u četiri opštine na severu KiM protekao u mirnoj atmosferi, ali podsećaju da "još ima nerešenih pitanja koja su pratila izborni proces 2017".

U zajedničkom saopštenju se navodi da se "ambasade prisećaju nalaza Izborne posmatracke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi".

"Ovi nedostaci, kao i zahtevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim područjima", navodi se u saopštenju zemalja Kvinte.

Ambasade pozivaju sve relevantne aktere, uključujući institucije i političke partije iz celog spektra da hitno reše ove nedostatke sprovođenjem preporuka Izborne posmatračke misije Evropske unije, prenosi RTK na srpskom jeziku.

"Ohrabrujemo građane i civilno društvo da pozovu na odgovornost političke partije na osnovu preuzetih obaveza iz zajedničke deklaracije u Skupštini Kosova u aprilu 2019. godine u cilju jačanja izbornog procesa. Takođe, pozivamo one koji su izabrani da preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji", navodi se u saopštenju ambasada zemalja Kvinte.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve