Vesti
01.12.2023. 15:19
Beta

"Kao da smo robovi"

Isplata 10.000 RSD srednjoškolcima i muke nastavnika

nastavnik, dokumenta, dokumenti
Izvor: Shutterstock

Sindikat prosvetnih radnika "Forum beogradskih gimnazija" ocenio je da Gradski sekretarijat za obrazovanje tretira beogradske nastavnike kao robove zato što od njih zahteva da prikupljaju podatke neophodne za isplatu jednokratne novčane pomoći srednjoškolcima.

Vlada Srbije usvojila je u sredu Zaključak o isplati jednokratne novčane pomoći od 10.000 dinara učenicima srednjih škola, a Gradski sekretarijat za obrazovanje, kako navode iz "Foruma beogradskih gimnazija", zatražio je od nastavnika da prikupe podatke roditelja koji su potrebni za isplatu.

"Nastavnici su izloženi strahovitom pritisku da u kratkim rokovima pribave i obrade sve podatke o roditeljima uključujući i one osetljive, kao što su brojevi tekućih računa", navedeno je u saopštenju.

Iz "Foruma beogradskih gimnazija" naveli su da se nastavnici, umesto gradivom, tokom prethodnih dana bave prikupljanjem papira i obradom podataka, a taj posao "nije u opisu njihovog radnog mesta".

"Neshvatljivo je da u Gradskom sekretarijatu nema kompetentnih ljudi koji su mogli napraviti aplikaciju preko koje bi roditelji uneli sve neophodne podatke, naročito ako znamo da ovo nije prvi put da se prikupljaju za potrebe isplate pomoći, te da je do sada sve išlo preko aplikacije pri Upravi za trezor", stoji u saopštenju.

Taj sindikat je najavio da će se obratiti Zaštitniku građana sa zahtevom za ocenu zakonitosti tog postupka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predsednik Foruma gimnazija: "Nastavnici polako dižu ruke "
1

Intervju

02.09.2023. 04:00

Predsednik Foruma gimnazija: "Nastavnici polako dižu ruke "

Prvi septembar tradicionalno sa sobom donosi miks emocija. Radost, uzbuđenje, ponos, strepnja… Početak ove školske godine razlikovaće se od prethodnih jer će biti ispunjeniji, nego obično, strahom. Ne samo zbog pitanja da li će se i kako će se đaci snaći u školskim klupama, već pre svega zbog činjenice da i dalje osećamo posledice tragedije koja je naše društvo pogodila 3. maja ove godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve