Vesti
25.07.2023. 17:05
Đoko Kesić

Bosna i Hercegovina

Kristijan, kasa i Benjamina

dodik, putin 25.7.2023
Izvor: EPA / SPUTNIK POOL / ALEXEY FILIPOV/SPUTNIK/KREMLIN

Rat za zemljište i druge nepokretnosti u manjem entitetu dejtonske Bosne i Hercegovine između Republike Srpske i nelegalno ustoličenog visokog predstavnika UN se nastavlja. Tenzije rastu, a rat se vodi uglavnom nemuštim jezikom i nelogičnim kontroverzama, gde visoki zvaničnici RS tvrde da su oni jedini branioci Dejtona i Ustava BiH, a tzv. visoki predstavnik, zvanični Zapad predvođen SAD, ali i zvanično Sarajevo tvrde da Milorad Dodik podriva Dejtonski sporazum i celovitost Bosne i Hercegovine?!

Tenzije u BiH, koje mnogi analitičari i na Zapadu porede sa stanjem u kojem se BiH nalazila uoči početka građanskog rata 1992. godine, ovih dana sve su vrelije i prelivene nedostatkom bilo kakve želje za normalnom komunikacijom suprotstavljenih strana. Dodik je odbio da štampa odluke Ustavnog suda BiH u "Službenom glasniku Republike Srpske“, a Kristijan Šmit na osnovu paragrafa izmenjenog Krivičnog zakona BiH tuži Dodika i druge visoke funkcionere Srpske, preti im hapšenjem.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik s druge strane odgovara da se ne plaši hapšenja, da on ne ruši ni Dejton ni BiH, da nije principijelno protiv Ustavnog suda BiH, nego traži da se taj sud privede duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma, da u njemu ne sede stranci nego domaće sudije i da dva entiteta i tri naroda pred tim sudom budu ravnopravni. Podsetimo, u Ustavnom sudu sede trojica stranih sudija, uz po dva predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata, gde u svakoj prilici Srbi i Hrvati budu nadglasani.

Sve pomenuto traži razborit i argumentovan politički razgovor i dogovor. Međutim, čitava lavina i bahatost nezakonito ustoličenog Kristijana Šmita, krije nekoliko suštinskih namera.

Najpre, kako upodobiti manji entitet da se prikloni politici Zapada, odnosno ulasku BiH u NATO, da se politički okrene protiv Rusije i Kine. Drugo – nedopustivo je da Republika Srpska finansijski posluje sa kineskim bankama jer sve to ima prvenstveno boju političkog opredeljenja. I treće – politički eliminisati predsednika Srpske Milorada Dodika, čoveka koji je u Srpsku doveo ruski kapital, relativno često se viđa sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, otvoreno prkoseći delu zapadnih zemalja koje predvode SAD.

Zapad je na poslednjim opštim izborima u BiH pokušao preko Jelene Trivić da sruši Dodika, dodatno je slao, navodno, sumnjivi izborni materijal za predsednika Srpske na ponovno brojanje glasova u Sarajevo. Međutim, Sarajevo je potvrdilo Dodikovu pobedu. Posle je usledila nova osmišljenija akcija: uzeti Republici Srpskoj svu nepokretnu imovinu koju koriste vlasti u Banjaluci. Jer, Republika Srpska je dužna više od četiri milijarde dolara, a tekuće godine stižu anuiteti u visini od 1,1 milijarde KM. Banjaluka nema drugo rešenje osim nove pozajmice od kineskih banaka, za šta bi mogla kao zalog položiti deo "Elektroprivrede RS“, možda deo poljoprivrednog zemljišta i slično.

Kristijan Šmit je odlučio da Srpskoj uzme tu imovinu, kako ona ne bi dobila kineski kredit. Zapad je našao rešenje, neposlušnog nacionalistu Milorada Dodika valja eliminisati tako što će on ostati bez sredstava neophodnih za funkcionisanje Republike Srpske, ostaviti ga kao ribu na suvom.

A sve je denuncirao gospodin Danijel Server, profesor vašingtonskog Univerziteta "Džon Hopkins“, u nedavno objavljenom autorskom tekstu, koji završava porukom: "Pustimo Republiku Srpsku da bankrotira, pa da sa njom počnemo pregovore!“

Tim pre što je Dodik još 31. marta ove godine izjavio da "raspolaže uveravanjima da je Kina odlučila da prihvati obveznice RS kao instrument garancija i finansiranja“.

"Obično su svi usmereni na Zapad, ali od pre dva dana raspolažemo uvjeravanjima da su kineska država i vlast odlučile da kao instrumente garancije i finansiranja prihvate obveznice Republike Srpske“, rekao je Dodik. Dodao je i da Kina nudi radove na izgradnji auto-puteva, a da RS za to emituje obveznice. On je još naveo i da se pokušava izaći na kinesko tržište i stvoriti alternativa za sve: "Očigledno da naš izbor mora da bude i jedna i druga strana, mi ne možemo ostati zatvoreni.“

Ovim pitanjem nedavno bavio se Radio Slobodna Evropa, postavljajući pitanje: "Šta je to što bi Republika Srpska, kao entitet u BiH, mogla dati kao garanciju da dobije novac od Kine za održanje finansijske stabilnosti, te koliko bi bila sposobna vraćati dug, a da ne postane zavisna od Kine?

Uglavnom tako reaguju ekonomski analitičari, nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik najavio da bi Kina mogla da prihvati obveznice RS kao instrumente finansijske garancije. Ocjenjuju i da je to još jedan korak Dodika ka Istoku, nakon što je RS prekinula saradnju sa diplomatama Velike Britanije i Sjedinjenih Država zbog navodnog ’miješanja u odnose u Bosni i Hercegovini’.

RS se u 2023. godini suočava sa velikim finansijskim izazovom jer na naplatu dolaze potraživanja po osnovu do sada izdatih obveznica i drugih međunarodnih kredita u iznosu većem od 1,1 milijarde maraka (oko 650 miliona evra)“, piše RSE.

Dodaje da je, prema zvaničnom planu zaduživanja u ovoj godini, planirano da se RS dugoročno, kratkoročno i kroz garancije može zadužiti 1,9 milijardi KM, oko 970 miliona evra. Polovinu ovih sredstava vlasti Srpske planiraju potražiti na stranim finansijskim tržištima. Istina je da je RS ranije svoje obveznice prodavala na Londonskoj i Bečkoj berzi, podseća za RSE ekonomista Zoran Pavlović. On dodaje da u prospektu Bečke berze o RS piše da, "ukoliko se ne vrate sredstva vlasnicima obveznica, vlasnik obveznice ima pravo da privatizuje bilo koju kompaniju u RS u kojoj vlada ima vlasništva više od 51 odsto. To je jedan vrlo ozbiljan element garancije ili hipoteke, imajući u vidu da su šume, vode, elektrodistribucija javna preduzeća kojima upravlja Vlada RS“, upozorava Pavlović.

U Srpskoj, ali i među predstavnicima hrvatskog naroda u institucijama u Sarajevu, tvrde da odluka Ustavnog suda o oduzimanju zemljišta i drugih nepokretnosti Srpskoj nema pravni osnov u Dejtonskom sporazumu.

U Srpskoj, Vlada i Parlament zadužili su sve lokalne samouprave, da svu nepokretnu imovinu uknjiže u svoje vlasništvo. U Parlamentu postignuto je apsolutno jedinstvo oko odluke da se ne objavljuju odluke tzv. visokog predstavnika u "Službenim glasniku“, kao i oko odluke o odbrani Republike Srpske. Razmatrane su i mogućnosti da će Kristijan Šmit koristiti "bonska ovlašćenja“ te da bi mogao doneti dekret o smeni Milorada Dodika, kao što je to 5. marta 1999. godine tadašnji visoki predstavnik Karlos Vetendorp uradio sa Nikolom Špirićem.

Neki strani i domaći analitičari procenjuju da bi slična odluka Kristijana Šmita mogla proizvesti kontraefekat u međunarodnoj javnosti, pa i u UN, jer bi to povuklo sa sobom i raspravu o Šmitu, kao nelegitimnom predsedniku OHR-a u Sarajevu.

Milorad Dodik nije bez mana. Naprotiv. Ali, nesumnjivo je da ima političkog talenta i da ga građani Srpske, uprkos svemu, veoma poštuju. On je sve objasnio 2. jula na Mrakovici, povodom 81. godišnjice Bitke na Kozari. Rekao je da će, bez obzira na "dekrete“ Kristijana Šmita, potpisati Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kao i već pomenuti Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u "Službenom glasniku Republike Srpske“.

Dodik je upozorio: "Ako sada pokleknemo, nestaćemo za 10 godina na ovim prostorima. Znam šta su smislili, da Dodika strpaju u zatvor. Kad potpišem ove zakone, onda će me procesuirati pred Tužilaštvom i Sudom u BiH. Moram da branim srpski narod, spreman sam na žrtvu, ići ću do kraja, nemam drugog izbora“, rekao je Dodik.

Muslimansko rukovodstvo u Sarajevu, koliko juče, tražilo je smenu Kristijana Šmita, nekim drugim povodom. Sad se sve promenilo. Denis Bećirović, bošnjački član Predsedništva BiH, boravio je nedavno u Londonu, pa je u susretu s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsom Kleverlijem zatražio da "predsednik Srpske bude smenjen, pre nego izazove destabilizaciju BiH i regiona“. Kleverli je rekao da je "interes njegove zemlje očuvanje mira i poštovanje Dejtonskog sporazuma“, ali je odmah sutradan premijer Sunak bio oštriji i rekao da će Velika Britanija preduzeti mere protiv svih koji budu ugrožavali suverenitet i integritet BiH.

Dodik potpisao...

Republika Srpska

1

Republika Srpska

07.07.2023. 14:28

Dodik potpisao...

Paralelno sa opasnim akcijama Kristijana Šmita, nedavno je uklonjena tabla na granici muslimanskog dela Sarajeva i Istočnog Sarajeva u kojem su većina Srbi koji su posle Dejtona napustili svoje domove u starom Sarajevu. Na toj tabli na srpskom i engleskom jeziku piše: "Grad 157.000 Srba koji su morali da napuste Sarajevo.“ Srbi su zbog nesigurnosti napustili svoje domove, poneli i kosti svojih predaka, otišli na novu lokaciju i tu se skrasili.

Tabla je stajala tu više od 20 godina. Međutim, uklonjena je uz objašnjenje komunalaca muslimanskog dela grada da je bespravno postavljena na njihovoj zemlji. Međutim, sutradan, gradonačelnica muslimanskog Sarajeva Benjamina Karić podnela je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića zbog "osnovane sumnje da je počinio krivično delo izazivanja nacionalne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima koji žive u BiH“.

Muslimani sad, kao "nevine žrtve“ građanskog rata žele da postave građansku državu, po principu "jedan čovek, jedan glas“ i tako kao većina nameću svoju volju…

Nema kraja opasnom političkom zamešateljstvu međunarodne zajednice u Bosni Hercegovini, njenoj dejtonskoj kruni, tzv. državi koja nije pisala svoj ustav, niti je crtala svoju zastavu. Sasvim je moguće da će radnja ove sage dobiti mnogo dramatičnije obrte.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je novi ambasador BiH u Srbiji
Bosna i Hercegovina

Diplomatija

25.07.2023. 07:30

Ko je novi ambasador BiH u Srbiji

Novi ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji biće Aleksandar Vranješ koji je svoju diplomatsku karijeru počeo kao ambasador BiH u Hrvatskoj.
Mile zakuvava

Republika Srpska

Milorad Dodik 30.6.2023
30.06.2023. 13:21

Mile zakuvava

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve