Vesti
10.04.2024. 18:55
Beta

Beograd

Vučević se sastao sa Ijanom Bordžom, evo o čemu su razgovarali

1
Izvor: BETA/MINISTARSTVO ODBRANE RS

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević istakao je tokom današnjeg sastanka sa predsedavajućim OEBS i ministrom spoljnih poslova Malte Ijanom Bordžom da bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u vidu terorizma, ekonomske i energetske zavisnosti i migracija, nalažu Srbiji da svaki oblik saradnje sa UN i OEBS bude podignut na najviši mogući nivo.

Prema njegovim rečima, saradnja sa međunarodnim organizacijama, kao i punopravno članstvo u EU je strateško opredeljenje Srbije. Osim toga, jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije je unapređenje saradnje, očuvanje mira i bezbednosti u svetu i regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministar Vučević je naglasio da se Srbija nalazi u do sada najtežoj situaciji po pitanju Кosova, jer tamošnji Srbi trpe nepodnošljiv direktan fizički pritisak i druge oblike represije.

On je istakao da se to pitanje rešava i rešavaće se putem dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, te da Srbija apeluje da Savet bezbednosti UN i drugi akteri međunarodne zajednice, poput OEBS, preduzmu sve neophodne mere za hitnu deeskalaciju situacije na terenu, a u cilju osiguranja bezbednosti srpskog i nealbanskog stanovništva, normalizacije situacije i stvaranja uslova za ponovno uspostavljanje dijaloga.

1
Izvor: BETA/MINISTARSTVO ODBRANE RS

Ministar Vučević je poželeo uspeh tokom predsedavanja Malte OEBS-om i izrazio uverenje da će se tokom mandata predsedavajućeg Bordža saradnja Srbije sa tom organizacijom odvijati na obostrano zadovoljstvo.

1
Izvor: BETA/MINISTARSTVO ODBRANE RS
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve