Vesti
14.04.2021. 14:24
R. E. Kosovo online

Toliko o toleranciji

SAVA JANJIĆ: Crkvu u Samodreži pretvorili u javni toalet

crkva, pravoslavna crkva, Kosovo
Izvor: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je na Fejsbuku objavio slike crkvu Svetog Jovana Preteče u Samodreži koje svedoče da je ova svetinja pretvorena u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu.

Podsetio je i da od 2004. godine kada je crkva teško oštećena do danas, kosovske vlasti nisu učinile ništa da ovaj objekat stave pod zaštitu i obnove. 

„Još jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu iz 1932. godine sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve teško je oštećena od strane kosovsko-albanskih ekstremista tokom nereda 2004. godine. Od tada kosovske vlasti nikada nisu dozvolile njegovu obnovu. Lokalni kosovski Albanci crkvu Samodrežu pretvorili su u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu. Toliko o verskoj i etničkoj toleranciji na Kosovu. Međunarodno posredovanje u obnovi i zaštiti crkve do sada nije pomoglo“, naveo je iguman Sava Janjić, prenosi Kosovo online

Sava Janjić je podsetio i na uništeni pravoslavni manastir Dolac iz 14. veka, koji je do danas devastiran, kao i desetine drugih svetinja SPC na Kosovu.

„Još jedan srpski pravoslavni manastir koji su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. godine. Desetine naših crkava i dalje ostaju devastirane dok lokalni političari tvrde da je Kosovo raj verske tolerancije. Manastir Dolac 14. vek“, napisao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve