Vesti
17.04.2024. 19:30
Beta

Sud BiH

"Mrtav ladan" - Dodik na suđenju čitao knjigu

1
Izvor: ATAIMAGES / R.Z.

U Sudu BiH danas je održano ročište u procesu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Dodik je na ročištu rekao da Tužilaštvo nema nikakve dokaze.

"Ovo je improvizacija celog slučaja", rekao je Dodik, dodavši da je to i dokaz "zlih namera Tužilaštva BiH".

Tokom ročišta Dodik je čitao knjigu, a na pitanje sudije Sene Uzunović, ko je sve prisutan u sudnici, on je samo podigao ruku, potvrdivši tako da je prisutan.

Posle ročišta je u Istočnom Sarajevu održana konferencija za novinare na kojoj je Dodik rekao da je BiH kolonija, u kojoj stranci nameću sve, biraju sudije i tužioce, koji potom sude demokratski izabranim političlim predstavnicima.

"BiH je u sistematskoj krizi, ona nije trebalo da bude organizovana. Dejtonski sporazum je greška, jer je njime napravljena ovakva BiH", kazao je on.

Advokat Anto Nobilo rekao je da Dodik nije počinio nikakvo krivično delo, već se kroz fingirani krivični postupak protiv Dodika pokušavaju rešiti neki politički procesi.

Nobilo tvrdi da visoki predstavnik nema zakonodavna ovlaštenja, kao i da sadašnji visoki predstavnik Kristijan Šmit nije imenovan u Savetu bezbednosti UN-a u skladu sa utvrđenim procedurama.

"Mi ćemo to dokazati, pod uslovom da Sud prihvati naše dokaze", naveo je on.

Dodik je optužen jer je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neizvršavanju odluka visokog predstavnika i neobjavljivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, dok je Lukić optužen što je te zakone objavio u Službenom glasniku RS.

Te zakone je prethodno poništio visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji je prethodno doneo izmene Krivičnog zakona BiH prema kojima je neizvršavanje njegovih odluka krivično delo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve