Vesti
28.09.2023. 11:25
Beta

Evo za koliko...

Toplane Srbije: Grejanje će poskupeti, još

Grejanje
Izvor: Shutterstock

Toplane u Srbiji su zbog poskupljenja gasa prinuđene da povećaju cene grejanja, neke od njih 60 su to već uradile, a neke čekaju odobrenje na zahteve za korekcijom i za više od 30 odsto, rekli su Beti u toplanama.

Direktor Subotičke toplane Saša Petković rekao je da je ta toplana korigovala cene grejanja od 1. oktobra za oko 15,5 odsto.

"Poskupeli su gas, struja, usluge, materijali, bili smo prinuđeni da povećamo cene grejanja. Fiksni deo cene je povećan sa 31,54 dinara na 35,90 dinara po kvadratu ili za 14 odsto, a varijabilni sa 5,70 dinara na 6,67 dinara po megavatu ili oko 17 odsto, ukupno cena je u proseku porasla 15,5 odsto", rekao je Petković.
 

Toplana Šabac je, zbog povećanja cene gasa za nju četri puta od prošle godine za ukupno skoro 50 odsto, i cene struje za 35 odsto, podigla cene grejanja od 1. avgusta, u proseku za 32,6 odsto.

Toplana Majdanpek spada u retke koje nisu povećale ili za sada ne planiraju povećanje cene grejanja. Direktor tog preduzeća Đorđe Roškić rekao je da toplana koristi kao energent, biomasu i da je sklopljen ugovor za isporuku po istoj ceni kao i prošle godine.

On je rekao da je cena grejanja po kvadratu 106 dinara sa porezom na dodatu vrednost i da je sa lokalnom samoupravom dogovoreno da se cene ne podižu.

"Sa opštinom smo dogovorili da ne povećavamo cene grejanja, pratimo kretanje cena, a ako bude trebalo dobićemo subvenciju lokalne samouprave", rekao je Roškić.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koja vrsta grejanja stanova i kuća je najisplativija?
Grejanje

Na vreme se raspitajte

15.09.2023. 04:05

Koja vrsta grejanja stanova i kuća je najisplativija?

Grejanje stana je važan aspekt svakodnevnog života, naročito tokom hladnih zimskih meseci. Pitanje koje se često postavlja jeste koje vrste grejanja su najisplativije?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve