Vesti
26.01.2024. 17:22
Beta

Ujedinjene nacije

Šta je ispunila do sada Srbija od 17 ciljeva održivog razvoja

Ujedinjene nacije, zastava
Izvor: Shutterstock

Pred Srbijom je još puno posla kako bi ispunila ciljeve održivog razvoja i ona je u ovom trenutku po realizaciji tih 17 ciljeva Ujedinjenih nacija na 30. mestu od 34 evropske zemlje, navodi se u novom Izveštaju o ciljevima održivog razvoja u Evropi 2023/2024.

Prema izveštaju Mreže održivog razvoja (SDSN), u kojem su analizirani podaci iz 2022. godine, pred Srbijom u većini ekoloških i socijalnih pitanja stoje manji ili veći izazovi, i njen ukupni indeks realizacije ciljeva iznosi 62,45. U prethodnom izveštaju, koji se odnosio na 2020. godinu, indeks je bio 61,37, a 2018. 58,63.

Stagnacija i "veliki izazovi" postoje, prema izveštaju, u oblasti zdravlja i blagostanja, čiste vode i sanitarne infrastrukture, ruralnom životu i u oblasti mira, pravde i snažnih institucija.

"Veliki izazovi" postoje i kada je reč o oblastima rada i ekonomskog razvoja, ali se tu beleži napredak.

Taj aspekt održivog razvoja obuhvata, između ostalih, i procenat ljudi čija je plata ispod granice koja predstavlja rizik od siromaštva, kupovnu moć domaćinstava, nezaposlenost među mladima i udeo mladih koji su na obuci ili praksi.

Napredak, ali i dalje i "veliki izazovi", beleže se, prema analizi, u oblasti održivih gradova i zajednica.

Umereni napredak uz "velike izazove" postoji u oblasti obrazovanja, u prvom redu zbog ranog napuštanja školovanja ili stručne obuke, neučestvovanja u obrazovanju u ranom detinjstvu i ispodprosečnih performansi u matematici. U toj oblasti, kao "značajni izazovi" se navode i uspeh na međunarodnim Pisa testovima i obrazovanje odraslih.

U izveštaju piše da "značajniji izazovi" pred Srbijom stoje i u oblastima iskorenjivanja siromaštva, rodne ravnopravnosti, priuštive i čiste energije, smanjivanju nejednakosti, odgovornoj potrošnji i proizvodnji i klimatskoj akciji.  

Najbolja kategorija je oblast partnerstva u postizanju ciljeva održivog razvoja iako i tu ostaju "izazovi".

Izveštaj je sačinila Mreža održivog razvoja (SDSN), koja je uspostavljena 2012. godine pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN, i ima za cilj da mobiliše globalne naučne i tehnološke potencijale za promociju praktičnih rešenja za održivi razvoj.

U izveštaju evropskog ogranka SDSN, analizirani su zvanični podaci iz 34 zemlje, a na prva tri mesta su sa rezultatom iznad 80 Finska (80,64), Švedska (80,57) i Danska (80,04).

Među prvih deset po realizaciji ciljeva održivog razvoja slede Austrija, Norveška, Nemačka, Češka, Slovenija, Island i Estonija.

Na začelju, na 29. mestu je Rumunija (62,61), a iza Srbije Severna Makedonija (62,19), Kipar (61,02), Bugarska (59,48) i na poslednjem, 34. mestu Turska (57,14). U izveštaju nisu ocenjene niti rangirane Albanija, Bosna i Hercegovina, Lihtenštajn i Crna Gora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Strahinja Matejić: "U odnosima sa SAD treba se vrednosno opredeliti"
Kosovo i Srbija

“Eurasia group“

11.12.2023. 14:05

Strahinja Matejić: "U odnosima sa SAD treba se vrednosno opredeliti"

“Eurasia group“, čije je sedište u Njujorku, vodeća je svetska firma u u oblasti geopolitičkog savetovanja. Reči njihovih eksperata pažljivo se slušaju, analize se pomno prate.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve