Vesti
20.04.2024. 12:16
Beta

Vučić sa O'Brajanom

"Oko malo čega smo saglasni za Kosovo i Srebrenicu"

1
Izvor: ATAIMAGES / F.S.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove američkog Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom, da su oko malo čega bili saglasni kada su u pitanju Kosovo i Srebrenica.

"Saglasni smo u tome što je veoma važno da moraju biti očuvani mir i stabilnost, i sa srpske strane ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno, ozbiljno i rekao kakve sve laži dolaze od onih koji govore o nekakvoj invaziji, ratu, pošto nam ne pada na pamet da u takvim stvarima učestvujemo", rekao je Aleksandar Vučić novinarima u Predsedništvu nakon sastanka.

O svemu drugom, kako je naveo Vučić, imaju različite stavove kada je reč o Kosovu i Srebrenici.

On se zahvalio O'Brajanu što je rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) "strahovito važna i snažna obaveza", koju Priština mora da ispuni.

"Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru i već više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno. I Priština i Evropljani koji su potpisali to sa nama", kazao je Vučić.

Naveo je da prištinska strana nije uradila ništa iz Briselskog sporazuma, dok je Srbija uradila sve iz Briselskog, čak i određene stvari iz Ohridskog sporazuma.

"Njih ništa od svega toga nije interesovalo, nije obavezivalo, samo su nametali nove probleme srpskom stanovništvu - od ukidanja dinara, pa nas doveli u poziciju da mi predlažemo rešenje kako ćemo da isplaćujemo evre, pa ni to čak neće", rekao je predsednik Srbije.

Džejms O'Brajan izjavio je da će međunarodna zajednica učiniti sve da Priština osnuje ZSO, kao što se obavezala, i da Srbi na KiM budu zaštićeni.

O'Brajan je istakao da je sa Vučićem razgovarao i o dobrom partnerskom odnosu SAD i Srbije.

"Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze, nadam se da ćemo raditi na tome da ispunimo obećano i pomognemo", naveo je O'Brajan.

On je povodom rezolucije o Srebrenici rekao da je kao advokat bio deo prvog pravnog tima koji je istraživao ubistva u toj oblasti.

"Mnogi počinioci su bili u istražnom postupku i osuđeni su. Sećam se i toga da je najteži deo istrage bio kada su nam vojska RS i zvaničnici Srpske garantovali bezbednost. I tada i sada moramo da se suočimo sa istinom. I sada je tema kako SAD i Srbija da budu partneri", rekao je O'Brajan. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve