Vesti
24.07.2019. 12:54
R.E.

"ZASLEPEO VAS NACIONALIZAM": Kako Albanci gledaju na borbu Srbije za Kosovo?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Najnoviji događaji stavili su opet na dnevni red rešavanje sudbine Balkanskog poluostrva, pa s tim i sudbine Stare Srbije, te slavne, ali tužne majke naše Kraljevine, gde je istorijsko jezgro srpske države, starih kraljeva i careva, gde su slavne nemanjičke prestonice... novopazarski Ras, Priština, Skoplje, Prizren, gde žive naša braća po krvi, po jeziku, po običaju, po narodnoj svesti, željama i težnjam. Moja će vojska u Staroj Srbiji zateći, pored hrišćana, i Srbe muslimane, koji su nama tako isto dragi, a s njima i Arbanase, hrišćane i muslimane, s kojima naš narod živi zajedno hiljadu i tri stotine godina, obično deleći s njima sreću i nesreću. Mi im svima nosimo slobodu, bratstvo i jednakost u svemu sa Srbima", zvanični proglas kralja Petar I Karađorđević od 18. oktobra 1912. godine...

Politika, spoljni faktori, interesi, ali i emotivno mitomanska tumačenja istorije, doveli su nas u situciju da se dičimo time kada su nam diplomatski i politički odnosi sa susedima - korektni. Ratovali smo sa gotovo svima u okruženju i gotovo svi su ratovali sa nama. Zavisi od perspektive.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Nemanja Jovanović

Od te iste perspektive zavisi i da li je: Ostavka Ramuša Haradinaja "politički trik" ili "potez heroja". Ubistva pripadnika OVK za jedne su krvavi ratni zločini, a za druge akcija oslobađanja od agresora, baš kao i NATO bombardovanje. Beograd se poziva na proterivanje, ubijanje i maltretiranje civila posle 1999. godine, Priština na one pre 1999. Albanci smatraju da su velike svetske sile na njihovoj strani zbog pravde, a mi da su se, kao po pravilu, svi urotili protiv nas. Biće da je odgovor ipak u interesima...

Za jedne, takse su necivilizacijska tekovina, za druge nužno sredstvo za dobijanje željene nezavisnosti. Mi bismo da Kosovo ostane deo Srbije, ali ako može bez Albanaca... Albanci žele nezavisnost, ali bez nadležnosti ZSO. Severni deo Mitrovice je "naš", južni je "njihov".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

A evo kako obični građani, Albanci sa Kosova, posmatraju borbu Srbije za Kosovo, istoriju, sopstvenu borbu za nezavisnost, ali i nikada prevaziđeni istorijski san o Velikoj Albaniji (komentari preuzeti sa sajta Ekspres.net)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Milena Lazovic: "...Oni su totalno nepismeni, prijatelju, džaba objašnjavati..."
Vehbi Podvorica: "Ne gospođo, baš naprotiv, mi smo veoma pismeni i učtivi, ali je vama nacionalizam zaslepio oči! Mi nikada nismo bili osvajači tuđih zemalja, niti smo nekoga proterali sa svojih ognjišta. Uskoro ćete zaboraviti Kosovo, jer će i Vojvodina biti otcepljena."

Pročitajte još: Haški tribunal vs Specijalni sud

Argjend Osmani: "Srbija izgubi svake godine po jedan grad i ima najmanju stopu rasta stanovnistva u Evropi. Brzo ćete vi izgubiti i druge okupirane teritorije, a ne da vratite staro, sto u sustini nikad vase i nije bio."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Bashkim Bllaca: "I ne mora nikada da nas prizna. Samo ne zaboravite, više smo se brinuli kada je politiku vodio Đinđić, pa Kuštunica, pa Jeremić nego sada Vučić i Dačič... Samo će Srbija morati da plati, ako neće na drumu, onda će da plati na ćupriji..."

Petrit Riza: "A ko to traži da nas vi priznate? Ako vam je stalo da takse... to je vaš problem, nije naš."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Asllan Rrecaj: "A šta još čekate vi u Srbiji. Budite jednom u životu ono što treba priznajte Kosovu i dajte da oba naroda žive jedan pored drugog u dobrosusetstvu"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nezo Floo: "Pa vi ste pobedili i u Hrvatskoj, što ne spominješ kad ste pobegli podvijenog repa? Čudi me kako Knin više nije srce Srbije. Vi dobro znate da posle Berlinskog kongresa vi ste dobili tuđe teritorije, to jest teritorije Albanije i Albanaca i okupirali ste od Mađarske Vojvodinu. Ali vaša mržnja i šovinizam vam ne da da priznate istinu. Vi se služite samo lažima i falsifikatom istorije, to je vaša bolest. Na kraju vi ste Kosovo okupirali posle 1912. godine, pa i Sandžak deo Rumunske i deo Bugarske oko granice i to zahvaljući i pomoći Rusa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Visar Kryeziu

Ismet Mani: "Cvrc Milojko, okreni kako god hoćeš, tuđe nikada tvoje ne može biti.

Bekir Krasnici: "Republika Kosovo nezavisna država! Vi koji ne prihvatate to, pokazujete da ste primitivci. Svi vam se smeju, jer ne možete odugovlačiti još još 100 godina. Ali opet ćete doći ovde gde ste danas..."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Vojinovic

Nezo Floo: "Srbi su šovinisti koji hoće tuđe, pa tuđe. Pa šta ako mi tražimo ono što su vam dodelile velike sile na Berlinskom kongresu i posle toga i još ono što ste nam posle otimali silom, a komplet Srbija se prostire na Albanskoj teritoriji, tako i Crna Gora i Grčka. Ali sada je drugo stanje na terenu i mi ne možemo to povratiti, ali vi ostajete i dalje šovinisti i otimaci tuđeg. Što ne povratite Knin i Slavoniju kad je vaše, ali naspram Hrvata vi podvijate rep i nema vas nigde i vi dobro znate da ste Kosovo okupirali posle 1912. ali vaša bolest nikako da vam prođe i to je jadno i sramno."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pročitajte: Godišnjica presude o otcepljenju Kosova - Irelevantna odluka koja je promenila...

Muzafer Kumanova: "Kosova, Niš, Beograd, Kraljevo i sve ilirsko (balkansko)? Poluostrvo je do 1846. bilo ilirsko-albansko. Vi nigde niste postojali, ali pomoću Rusije, Francuske i Engleske, okupirali ste albanske teritorije. Sve šta nije bilo vaše, uzećemo za deset, 15 godina. Biće Ilirija kao što je bila od stvaranja čovečanstva."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Aslan Recaj: A šta još čekate vi u Srbiji. Budite jednom u životu ono što treba, priznajte Kosovu i dajte da oba naroda žive jedan pored drugog u dobrosusedstvu."

antrfile
Vasojevići i Krasnići od dva rođena brata

"Srpsko-albanskim prijateljstvom naziva se odnos između dva susedna balkanska naroda, koji se tokom istorije ispoljavao nekad u većoj, a nekad u manjoj meri. Srbi i Albanci su poslednjih desetak vekova živeli kao susedi, u vekovnoj tradiciji koegzistencije prekidane jedino kratkim periodima sukoba koje su najčešće izazivale strane sile. Tokom 20-og veka ovaj odnos je umnogome bio zatomljen srpsko-albanskim sukobom oko teritorije Kosova i Metohije.

Narodna predanja o zajedničkom poreklu ili nekim zajedničkim precima postoje i kod Srba i kod Albanaca. Postoje predanja o tome da su neka crnogorska i neka albanska plemena narasla od jednog lica, odnosno razgranala se od rođene braće. Tako su, na primer, albanski Krasnići crnogorski Vasojevići, prema predanju, dva plemena narasla od dva rođena brata..." (izvor Vikipedija)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve